Depozitele garantate au ajuns luna trecuta la 155 miliarde de lei

Data publicarii: 16-10-2013 | Finante-Banci

Valoarea depozitelor garantate prin schema locala de protectie a debitorilor a ajuns la 155 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie, fiind cu aproape 5% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.

Fata de finalul trimestrului anterior, valoarea acestor depozite a crescut cu un procent.

Depozitele garantate de Fond reprezinta 56% din valoarea totala a depozitelor atrase de cele 31 de banci participante la schema locala de garantare, de 176 miliarde de lei. Celelalte zece banci din sistem functioneaza in regim de sucursala, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate prin schemele de protectie din tarile de origine ale bancilor-mama.

"Numarul titularilor de depozite garantate a fost de 14,9 milioane de persoane fizice si juridice la sfarsitul lunii septembrie, din care 99,8% erau acoperiti in totalitate intrucat detineau depozite de valori inferioare plafonului de garantare", potrivit repre-zen-tantilor Fondului. Pla-fonul de garantare este de 100.000 de euro (in echivalent lei) per deponent per banca.

Aceasta inseamna ca un deponent care are mai multe depozite a caror valoare cumulata depaseste 100.000 de euro, toate la o singura banca, primeste doar 100.000 de euro daca banca respectiva nu-si mai poate indeplini obligatiile. Daca depozitele sunt constituite la mai multe banci, deponentul ar primii maximum 100.000 de euro pentru fiecare dintre aceste banci, in situatia ipotetica in care toate ar avea probleme cu onorarea obligatiilor.

Integral in ZF.ro