Pretul aurului in scadere dupa solutionarea impasului bugetar din SUA

Data publicarii: 17-10-2013 | Finante-Banci

Cotatia aurului a scazut joi in conditiile in care atractivitatea metalului galben ca valoare de refugiu s-a diminuat dupa ce parlamentarii americani au adoptat un proiect de lege care evita intrarea SUA in incapacitate de plata si pune capat paraliziei administratiei federale, transmite Reuters.

Cu toate acestea, analistii avertizeaza ca acordul de ultim moment convenit miercuri seara acopera finantarea Guvernului doar pana la data de 15 ianuarie, iar majorarea plafonului datoriei pana la data de 7 februarie, ceea ce ridica posibilitatea unui nou impas la inceputul anului urmator.

Pe piata din Asia pretul spot al aurului a scazut cu 0,3% pana la 1.277 dolari pe uncie in jurul orei 06.30 GMT.

'In urmatoarele saptamani pietele vor adopta o atitudine foarte prudenta pentru ca tot ceea ce am facut este sa amanam problema', a declarat Victor Thianpiriya, analist la ANZ.

Traderii sustin ca pietele nu au luat niciodata in calcul falimentul SUA deoarece se asteptau ca Washingtonul sa ajunga la un acord de ultim moment. Odata cu anuntarea acestui acord investitorii isi vor indrepta atentia asupra datelor macroeconomice, care nu au fost publicate in ultimele doua saptamani din cauza inchiderii partiale a administratiei federale, pentru a determina care a fost impactul paraliziei bugetare asupra economiei americane. 

Sursa: AGERPRES