Ziua Mondiala Antifracturare - Solidaritate cu satenii din Pungesti

Data publicarii: 22-10-2013 | Mediu

Sambata, 19 octombrie, Ziua Mondiala Antifracturare a fost marcata si in Romania de manifestatii la Pungesti, Bucuresti, Barlad si Piatra Neamt. Peste 2000 de persoane au creat lanturi umane la Barlad si Pungesti, simbol al unitatii in lupta antifracturare si pentru un mediu curat. La Bucuresti s-au scandat mesaje precum "Uniti, scapam de Chevron!", "Chevron, go home!" atat in fata sediului Chevron, cat si in mars spre Piata Universitatii.

Aceste evenimente au marcat finalul unei saptamani extrem de dificile pentru localnicii din Pungesti, judetul Vaslui, care luni, 14 octombrie, au blocat accesul in zona a utilajelor unei firme de specialitate contractata de catre corporatia Americana Chevron sa instaleze prima sonda de explorare a gazelor de sist, anuntata oficial, din Romania. In acest context, la fata locului a fost deplasat un efectiv insemnat de jandarmi pentru evacuarea celor care protestau pasnic in spatiul dintre sosea si ravena, care delimiteaza o presupusa locatie privata (inca nedemonstrata cu acte localnicilor). Jandarmii au bruscat oamenii, iar doi protestatari din comuna au fost spitalizati in urma altercatiilor. Alte 5 persoane au primit ingrijiri medicale la fata locului. Incepand de luni, satenii din Pungesti au instalat o tabara de veghe permanenta, activa 24 de ore/zi, pentru a asigura vigilenta in ceea ce priveste revenirea utilajelor.

''In ceea ce priveste aplicarea legii, ne dorim sa fie aplicata atat pentru cei care demonstreaza pasnic (si pana in prezent protestatarii nu au incalcat nicio prevedere legala) cat si de autoritatile de stat, centrale si locale. Acestea trebuie sa actioneze in litera si spiritul legii, atat cand este vorba de acordarea licentelor de exploatare a resurselor minerale si a avizelor necesare acestei activitati, cat si atunci cand se intervine de catre jandarmerie si politie in aplicarea legii. Fortele de ordine trebuie sa verifice la fata locului daca se probeaza si se justifica ordinul primit de interventie sau nu si sa actioneze in consecinta'' a declarat parintele Protopop Vasile Laiu, reprezentant al Grupului de Initiativa a Societatii Civile Barladene - GISCB.

             In urma acestor incidente, primul protest de solidaritate s-a desfasurat Miercuri, 16 octombrie, la Bucuresti, in fata Guvernului si a Ministerului de Interne. Peste 2000 de participanti au solicitat demiterea celor responsabili pentru deplasarea jandarmilor si bruscarea satenilor in Pungesti. S-au strigat lozinci precum: "Pungesti nu uita, tara e de partea ta!", "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti!", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist!". Actiunile de protest vor continua pana la emiterea unui proiect legislativ, care sa interzica exploatarea gazelor de sist pe teritoriul Romaniei, dupa modelul tarilor responsabile in acest sens precum Franta, Germania si Bulgaria.