UE ar putea intra in incapacitate de plata

Data publicarii: 22-10-2013 | Finante-Banci

Comisia Europeana a cerut luni Parlamentului European sa aprobe in procedura de urgenta plata a 2,7 miliarde de euro suplimentare pentru bugetul din 2013, pentru a evita ca Uniunea Europeana sa se regaseasca in incetare de plati la jumatatea lunii noiembrie, transmite AFP.

"Am fost informat in aceasta dimineata (ieri- n.r.) de serviciile presedintelui Comisiei Europene de riscul incetarii de plati la jumatatea lui noiembrie", a anuntat presedintele Parlamentului European Martin Schulz, la deschiderea sesiunii plenare a forului legislativ, la Strasbourg.

Potrivit Agerpres, Schulz a precizat ca a cerut pentru marti o reuniune de urgenta a comisiei de bugete, pentru a examina fondul problemei, afirmand ca, in cazul in care Consiliul va adresa o cerere, un vot va putea fi organizat joi. Comentand cererea Comisiei Europene, copresedintele Verzilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, a criticat demersul executivului comunitar.

'Nu o sa imi spuneti ca vineri dupa-amiaza a descoperit Comisia Europeana ca nu mai sunt bani. Cineva isi bate joc in aceasta poveste', a spus el. La randul sau, seful grupului Partidului Popular European Joseph Daul s-a aratat critic fata de cererea Comisiei. 'Cine ne spune ca, daca aprobam acesti 2,7 miliarde de euro, Consiliul va mai fi dispus sa adopte celelalte doua rectificari de buget de 3,9 miliarde de euro si de 400 de milioane de euro', a spus Daul.

Statele membre si Parlamentul European se afla intr-o confruntare pe tema bugetului UE pentru exercitiul financiar 2014-2020. Europarlamentarii au conditionat aprobarea definitiva a acestui buget multianual de deblocarea de catre tarile membre a unei sume suplimentare de 3,9 miliarde de euro pentru incheierea conturilor din 2013.

Integral in REALITATEA.net