Anca Boagiu: Aplicarea impozitului diferentiat va determina o explozie a evaziunii fiscale

Data publicarii: 28-10-2013 | Finante-Banci

Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu sustine ca Guvernul planuieste sa aplice un impozit pe venit diferentiat, care, in opinia sa, ar putea determina o "explozie" a evaziunii fiscale.

"PDL solicita Guvernul Ponta sa inceteze sa ne mai saraceasca, sa ne mai invrajbeasca si sa ne mai separe. (...) Am sesizat intentia Guvernului de marire a cotei unice, aceasta masura a fost insa retrasa, dar trebuie sa fim constienti de ceea ce ni se pregateste. Pe fond, ni se pregateste o lovitura mult mai puternica pentru economie. Este o masura deja anuntata, discutam despre impozitul diferentiat. Acesta ar insemna explozia evaziunii fiscale. (...) Putem ajunge si la o crestere a impozitelor de 35%", a spus Anca Boagiu duminica, intr-o conferinta de presa.

Acesta a precizat ca sub Guvernul Nastase, care a aplicat cota diferentiata, evaziunea fiscala era de 40%, adaugand ca Guvernul Ponta intentioneaza sa aplice patru cote de impozitare diferentiate, respectiv de 15%, 25% si 35%.

"Cianura pregatita de Guvernul Ponta romanilor se numeste impozitul diferentiat. Acesta, conform calculelor prezentate de Ponta cand era in opozitie, are valoare de 35%. PDL a introdus cota unica de 16% in decembrie 2004, iar efectele au fost imediate: bani la bugetul tarii si reducerea evaziunii fiscale. In plus, in programul de guvernare al PDL era vizata reducerea ei la 12%. Practic, vom scoate din buzunare circa 11 milioane lei in cazul cresterii cotei unice la 22%", a mai spus Anca Boagiu.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca, in opinia sa, cota unica de impozitare, in prezent de 16%, potrivit programului de guvernare si acordului in USL, ''poate si ar fi bine sa fie scazuta pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scadere la 12 si la 8%''.

De asemenea, liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat ca treptele de impozitare care ar putea fi introduse se refera doar la persoanele cu venituri reduse.

"Nu se misca, in sus in orice caz, cota unica de impozitare in Romania, cea de 16%. In programul electoral, ca si in programul de guvernare al USL, unul dintre puncte, cat se poate de concret, cat se poate de explicit, cu cifre, este cel care vorbeste despre mentinerea cotei maxime de 16%, indicand si dorinta guvernului, majoritatii parlamentare ca pe parcursul mandatului sa poata recurge chiar la niste trepte inferioare, de 12, respectiv 8% pentru anumite categorii de venituri", a subliniat liderul PNL. 

Sursa: AGERPRES