Avans spectaculos la bursa al marilor companii americane

Data publicarii: 31-10-2013 | Bursa

"Multe companii americane cu impact global au inregistrat pe anul in curs cresteri de peste 50% ale valorilor actiunilor lor la bursa. In prezent suntem in plin sezon de raportare a rezultatelor financiare pe trimestrul incheiat la 30 septembrie; dintre firmele mari care si-au prezentat deja datele, foarte multe au raportat cifre favorabile privind vanzarile sau profitul sau chiar ambele. Astfel, un sezon cu rezultate financiare pe o linie pozitiva, impreuna cu speculatiile pietei privind mentinerea in acest an a stimulentelor de politica monetara de catre FED au sustinut in ultima perioada actiunile companiilor americane si au stimulat recordurile indicelui S&P 500", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Actiunile Facebook aproape si-au dublat valoarea pana in prezent pe anul in curs, cotatia inregistrata la finele saptamanii trecute marcand o crestere de aproape 90% fata de nivelul avut la inceputul lui ianuarie; pe fondul unor rezultate pozitive, actiunile retelei de socializare au intrat la mijlocul acestui an pe un trend favorabil, depasind inclusiv valoarea inregistrata la listarea de anul trecut. "Investitorii asteapta cu interes rezultatele financiare inregistrate de Facebook pe trimestrul al treilea al acestui an, care vor fi facute publice pe 30 octombrie, constituind un semnal important privind trendul actiunilor companiei in perioada urmatoare", a precizat Silviu Pojar. 

Actiunile Boeing, cel mai mare producator de avioane din lume, au marcat, la randul lor, pe anul in curs, un avans considerabil, ajungand la sfarsitul saptamanii trecute la o crestere de cca 71% comparativ cu valoarea lor de la inceputul lui 2013, inregistrand, de altfel, un nivel record. Recent, Boeing si-a crescut estimarile privind veniturile pe intregul an si productia de avioane in perioada urmatoare.

Actiunile Yahoo! au ajuns la finele saptamanii trecute la o crestere de aproximativ 60% fata de valoarea avuta la inceputul anului, actiunile Starbucks au avansat cu cca 46% comparativ cu pretul lor din ianuarie, cele ale American Express cu cca 41% in aceeasi perioada, iar actiunile 3M au crescut cu cca 32% in acelasi interval.

In octombrie, Google a marcat un nou record, actiunile sale depasind pentru prima data pragul de 1.000

USD per actiune, dupa ce compania a anuntat vanzari si profit in crestere pe trimestrul trecut. Actiunile Google au ajuns la un avans de cca 41% la finele saptamanii trecute comparativ cu pretul lor din ianuarie.

Amazon.com, cel mai mare retailer online din lume, si-a prezentat recent rezultatele financiare privind trimestrul al treilea, care s-au dovedit a fi foarte bune; investitorii au primit cu interes vestile si ca urmare actiunile companiei au crescut cu peste 9% intr-o zi. Pe anul in curs, actiunile Amazon au avansat cu cca 41%.

Microsoft este din nou "intr-un con de lumina favorabila", cel mai mare producator de software din lume anuntand recent vanzari si profit in crestere pe trimestrul trecut. Actiunile companiei americane au ajuns la o crestere de aproximativ 30% in aceasta luna fata de pretul lor din ianuarie.

De la inceputul anului si pana luni, actiunile Apple au inregistrat o scadere de aproape 4%. Dupa inchiderea zilei de 28 octombrie de trading pe bursa americana, compania si-a prezentat rezultatele privind trimestrul trecut: vanzarile si profitul au depasit estimarile, dar marja bruta s-a situat sub asteptarile pietei. Rezultatele s-au reflectat intr-o scadere a pretului actiunilor Apple in debutul urmatoarei sedinte de tranzactionare.

"Desigur ca Apple nu este singura companie de notorietate care inregistreaza o scadere a actiunilor pana acum pe 2013 (Caterpillar si IBM se afla, de exemplu, in aceeasi situatie in prezent). In ansamblu insa, a fost o perioada favorabila pentru bursele americane, multe companii inregistrand un avans notabil pe anul in curs; anumite firme au marcat chiar si cresteri mai mari decat unele exemple (de notorietate) prezentate anterior. Sezonul raportarilor financiare continua si asteptam rezultate importante inclusiv in luna noiembrie; intre timp se desfasoara sedinta de politica monetara a FED (29-30 octombrie), care va genera, cel mai probabil, un plus de volatilitate in piete", a aratat Silviu Pojar.

 (Aceasta analiza constituie partea a noua din seria "Investitiile  in actiuni: bursele lumii”).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Info Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice.