BNR mentine dobanda de referinta la 8,75% pe an
Data publicarii: 10-11-2006
Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4,8 la suta in luna octombrie a.c. fata de aceeasi perioada a anului trecut, plasandu-se in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2006. Datele statistice releva, totodata, mentinerea unei cresteri economice robuste, a unor dinamici inalte ale consumului, investitiilor si ale creditului, precum si continuarea adancirii deficitului de cont curent.
Accelerarea dezinflatiei a fost rezultatul implementarii unor politici monetare si fiscale restrictive, al evolutiei favorabile a preturilor produselor alimentare pe fondul unui an agricol bun, in timp ce ritmul de crestere a salariului mediu a fost in aceasta perioada relativ apropiat de cel al productivitatii muncii.
Imbunatatirea prognozei privind rata inflatiei din acest an este insa insotita de perspectiva mentinerii presiunilor inflationiste pe termen mediu, avand in vedere preconizata crestere a cheltuielilor guvernamentale, posibilele majorari ale salariilor si continuarea procesului de ajustare a preturilor administrate si a accizelor.
CA al BNR reafirma ca indeplinirea obiectivului de continuare a procesului de dezinflatie in conditiile stabilitatii mediului economic si financiar reclama mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare alaturi de un suport consistent si continuu din partea politicilor fiscale si de venituri, precum si a reformelor structurale. La nivelul dobanzii de politica monetara in termeni reali se inregistreaza deja o majorare sensibila, ca rezultat al decelerarii cresterii preturilor.
Pe baza datelor disponibile in prezent, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
CA al BNR a decis de asemenea eliminarea limitei impuse institutiilor de credit privind gradul de concentrare a expunerilor din credite in valuta (Norma 11/2005) incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Masurile administrative si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei. Astfel, ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47 la suta fata de 60 la suta in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire.
Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Raportul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 14 noiembrie 2006.
CA al BNR reafirma ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze in vederea atingerii obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.
Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 28 decembrie 2006.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri