Grupul polonez Getin Holding a finalizat preluarea Romanian International Bank

Data publicarii: 06-12-2013 | Finante-Banci

Grupul financiar polonez Getin Holding a finalizat preluarea insitutiei de credit Romanian International Bank (RIB) si a devenit actionar cu drepturi depline, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, potrivit Mediafax.

"De ieri (miercuri - n.r.) grupul polonez este actionar cu drepturi depline la RIB si a virat tot ce trebuia sa vireze ca banca sa intre in limitele de prudenta impuse, astfel problema s-a rezolvat", a afirmat Cinteza la un forum bancar.

El a mentionat ca problema RIB i-a fost adusa la cunostinta in urma cu doua luni de actionarul insitutiei de credit, care a aratat ca nu mai poate sustine banca.

"Am stat linistiti cu o banca din sistem ca raporteaza indicatori buni, ca dupa jumatate de an sa vina actionarul sa sa spuna ca nu mai are ce sa faca. Acum doua luni vine si spune: «domnule Cinteza, nu mai pot sustine banca, luati-o!». Norocul a fost ca intre timp, cu efortul lui, cu al nostru s-a gasit cumparator si problema s-a rezolvat", a precizat directorul supravegherii din BNR.

Cinteza a reiterat ca singurul lucru de care se teme este capacitatea actionarului de a sustine banca, temere care s-a confirmat in cazul RIB, fiind prima situatie de acest gen.

Intrebat daca sunt astfel de probleme si la alte banci din sistem, Cinteza a raspuns negativ, explicand ca nivelul de solvabilitate este atat de ridicat si asumarea de riscuri este la un nivel atat de redus incat nu crede ca vor mai aparea situatii similare.

Integral in Wall Street