94% dintre romani au macar o vacanta pe an
Data publicarii: 11-11-2006
Insa, in 2005, numarul procentual al romanilor cu o vacanta pe an a crescut cu 20%, spune acelasi studiu. De asemenea, a crescut aproape de doua ori numarul celor cu doua vacante pe an, ajungind anul trecut la 20,6%, de la 9,6% inregistrate in 2004. Totodata, s-a triplat numarul procentual al romanilor care au trei sau mai multe vacante pe an, de la 4 la 11,5%, in perioadele analizate.
Destinatii in tara
Acum doi ani, vacantele la Marea Neagra erau preferatele romanilor, aceasta destinatie detinind 25,5%, ponderea cea mai mare din totalul esantionului. In schimb, muntele (Brasov, Valea Prahovei) este o destinatie mai exclusivista, inregistrind 6%, respectiv, 5,8% din raspunsurile celor care merg macar o vacanta pe an. Zona Maramuresului ramine cea mai putin vizitata (1,5%), spune aceeasi cercetare. Anul 2005 vine cu schimbari importante in preferintele conationalilor nostri. Astfel, anul trecut, comparativ cu 2004, a crescut la 18% ponderea celor care merg la munte. Totodata, acelasi studiu spune ca a crescut si numarul procentual al celor care prefera marea, ajungind pina la 40%, dovada ca litoralul Marii Negre ramine o constanta in preferintele de concediu ale romanilor. In 2005, Maramuresul a fost la fel de vizitat ca in anul precedent, mentinindu-se printre destinatiile exclusiviste (in jur de 1%). In schimb, Delta Dunarii a scazut dramatic, de la 3,2 la 0,7%, spune acelasi studiu.
Peste hotare
In ceea ce priveste vacantele in afara tarii, Grecia este in 2004 preferata de 1,5% dintre cei chestionati. Este urmata de Italia (1,2%), Franta (0,9%), Germania (0,7%) si Spania (0,7%). Tot in 2004, respondentii preferau Romania ca destinatie de vacanta in majoritate - 89%, calatoriile exclusiv in strainatate avind o proportie de doar 4%. Ponderea celor care au ales si Romania, si strainatatea a fost de 7%.
In 2005, Romania era preferata de 91%, iar restul de 9% dintre romani preferau strainatatea, adica de doua ori mai mult decit anul precedent.
Acelasi studiu arata ca in 2005 Italia a luat locul Greciei in topul preferintelor de vacanta ale romanilor, urcind pe locul intii, cu 2,7% dintre raspunsuri. Grecia a scazut usor, de la 1,5 la 1,3%. Tari ca Franta si Germania au scazut relativ dramatic, fiind preferate in 2005 de 0,3% dintre romani.
Anul trecut au aparut in schimb destinatii noi pe lista concediilor conationalilor nostri: tari precum Ungaria, Turcia, Marea Britanie, Egipt, Olanda, Irlanda sau Cehia.
Nivelul de cheltuieli
Cel mai mare procent al esantionului (15,2%) indica faptul ca majoritatea romanilor care au raspuns chestionarului au cheltuit in 2004 in medie intre 90 si 170 de euro. Ii urmeaza la scurta distanta cei care au alocat vacantei intre 175 si 260 de euro. Un numar relativ mic este al celor care au cheltuit in concediu peste 1.400 de euro.
In 2005, nivelul de cheltuieli ramine la aceleasi proportii pentru aproximativ jumatate dintre romanii care calatoresc (intre 100 si 200 de euro).
Studiul de tip omnibus a fost realizat de compania independenta de cercetare full-service IMRCG pe un esantion reprezentativ de 1.500 de respondenti, din clasa medie, locuitori in orase de peste 50.000 de locuitori.
Cum e la europeni
Exista diferente semnificative in modul in care cetatenii din UE isi aleg destinatiile de vacanta. Astfel, potrivit unui raport Eurostat (Oficiul de Statistica al UE) dat publicitatii in iulie 2006, grecii sint cei care aleg in cea mai mare masura sa-si petreaca vacanta in tara lor. 90% dintre concediile grecilor sint petrecute in Grecia. Urmeaza Spania (88%), Franta (83%) si Polonia (82%). Luxemburghezii sint insa liderii vacantelor haihui. 99% dintre ei isi petrec concediile in afara tarii. Urmeaza belgienii (79%), irlandezii si slovenii (ambele cu 73%) si danezii (69%). Comparind cifrele din sezonul estival iunie - septembrie 2005 cu cele din perioada similara a anului 2004, cea mai mare crestere a numarului total de nopti petrecute la hotel sau in locatii similare au inregistrat-o Lituania (crestere de 19,5%), Letonia (18%), Luxemburg (12%) si Polonia (9,6%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri