Isarescu vorbeste de adoptarea euro de catre Romania peste un deceniu

Data publicarii: 12-12-2013 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat miercuri ca Romania are nevoie de inca zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a PIB/locuitor, la finalul acestui interval regasindu-se si o perioada de acalmie politica, fara alegeri timp de trei ani (2021-2023), recomandata pentru aderarea la euro.

Oficialul BNR a tinut o prezentare cu tema "Romania si zona euro" la conferinta internationala Espera 2013.

Isarescu a explicat ca printre factorii importanti pentru stabilirea calendarului de aderare se numara si asigurarea unui nivel suficient de inalt al PIB/locuitor exprimat la standardul puterii de cumparare (PPS) raportat la nivel mediu al Uniunii Europene.

El a aratat ca PIB/locuitor al Romaniei exprimat la PPS reprezenta circa 49% din nivelul mediu al UE in 2012, fata de 67% in cazul Estoniei in anul adoptarii euro (2011) si 58% in 2011 in cazul Letoniei (care va adopta euro in 2014).

"Cu un diferential de crestere economica de 2 puncte procentuale pe an in favoarea Romaniei, ar fi necesari 10 ani pentru ca nivelul PIB/locuitor sa ajunga la circa 60% din media UE", se spune in prezentarea sustinuta de guvernatorul BNR.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: