Romanii vor consuma alimente interzise in UE

Data publicarii: 13-11-2006
Stampila ovala va indica produsele care pot fi exportate in UE, cea rotunda - produsele destinate doar consumului in Romania, titreaza cotidianul Gandul. Multe dintre alimentele pe care le vom gasi, de anul viitor, in galantare vor fi marcate special, indicand ca pot fi consumate doar in Romania, nu si in Uniunea Europeana. Este vorba de produse din carne de porc, pui, lapte si peste. De exemplu, laptele si produsele din lapte "conform" - care indeplineste standardele europene - vor purta fie o stampila ovala, ceea ce va indica faptul ca pot fi si exportate, fie una rotunda, insemn care va arata ca nu pot fi consumate decat in Romania, nu si in UE.

"In domeniul laptelui, exista 12 unitati care vor avea stampila ovala, care prelucreaza lapte conform.Alte 24 de unitati au doua linii, una care prelucreaza lapte conform, care va purta stampila ovala, si alta care prelucreaza lapte neconform, cu stampila rotunda, ce vor vinde doar pe piata interna", a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Procesatorilor de Lapte. Deciziile Comisiei Europene in domeniul sanitar-veterinar sunt deosebit de stricte, dar cei care vor trebui sa urmareasca indeplinirea lor sunt autoritatile romane. Recent, Comitetul pentru lantul alimentar si sanatatea animala din cadrul Comisiei Europene a aprobat o serie de perioade de tranzitie in care unitatile de procesare din Romania si Bulgaria sa indeplineasca standardele europene.

Astfel, pentru 387 de unitati din domeniul carne rosie, pasare, peste si lapte ar putea fi extinsa perioada in care acestea trebuie sa indeplineasca standardele UE. Aceste societati vor beneficia de o perioada de tranzitie pana in 2009 pentru a ajunge la standardele europene. Pana atunci, aceste societati de prelucrare isi vor putea vinde produsele doar pe piata romaneasca, fara sa aiba dreptul sa exporte in UE. "Produsele de la aceste societati vor purta o eticheta speciala pentru a preveni intrarea lor in circuitul comertului intracomunitar", se arata in decizia comitetului amintit.

In domeniul laptelui, documentul arata ca in 2005 mai putin de 50 la suta din laptele autohton care ajunge la prelucrare este conform. Ceea ce inseamna ca chiar la unele fabrici de prelucrare a laptelui declarate ca vor putea intra in comertul intracomunitar din 2007, mult din laptele pe care ele il primesc nu este eligibil pentru export. Potrivit deciziei recente a Comitetului, fabricile vor putea sa primeasca lapte neconform pana la 30 iunie 2008, dar vor fi obligate sa vanda produsele doar pe piata interna.

"Aceste produse vor avea o identificare speciala. Doar fabricile care pot asigura o separare completa a laptelui nonconform de cel conform in procesul de productie - de la colectare pana la obtinerea produsului final - vor avea acces pe piata UE".

In ce priveste carnea de porc, masurile luate de comitetul amintit arata ca produsele de origine animala care au fost produse si ambalate inainte de data aderarii este posibil sa nu indeplineasca regulile veterinare europene. De aceea, acestea vor putea fi vandute doar pe piata interna. Rezolutia europeana stabileste ca aceste produse vor putea fi vandute pe piata interna pana la finele lui 2007, iar apoi vor fi scoase de la vanzare.

De remarcat insa ca societatile de prelucrare a carnii de porc care au avize pentru export pentru UE de dinainte de aderare vor putea continua sa exporte. Din 2007 Romania si Bulgaria nu vor putea exporta porci sau produse din carne de porc, cu exceptia unora, tratate la anumite temperaturi. "Totodata, carnea de porc si produsele din carne de porc vor trebui marcate special, pentru a se cunoaste exact trasabilitatea si pentru a asigura consumul lor doar pe piata din Romania", se mai arata in documentul citat.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: