86.000 de romani si-au schimbat serviciul

Data publicarii: 13-11-2006
Retailul, IT-ul si constructiile sint domeniile unde s-au angajat cele mai multe persoane anul acesta, titreaza Cotidianul. In schimb, industria a generat cei mai multi someri. Investitiile inregistrate in ultimul an in retail, IT si constructii au generat si un boom al cererii pe piata fortei de munca in aceste domenii de activitate. Comparativ cu anul trecut, in primele luni ale acestui an si-au pierdut sau au renuntat la locul initial de munca 86.000 de persoane.

Per total insa, tinind cont de angajari, din datele Institutului National de Statistica (INS), in primele noua luni ale acestui an numarul de angajati din Romania este cu aproximativ 54.000 mai mare (in crestere cu 1,1%) decit in perioada similara a anului precedent, ajungindu-se la 4,6 milioane de persoane.

Retailul a angajat 47.000 de oameni

Sectoarele care au "inghitit" in aceasta perioada cea mai numeroasa forta de munca sint retailul, cercetarea, dezvoltarea si informatica, precum si constructiile, posta si telecomunicatiile sau sanatatea si asistenta sociala. Astfel, din datele INS, in retail lucreaza anul acesta cu 7,3% mai multi romani decit cu un an in urma. Pe seama expansiunii companiilor de retail cu vechime in piata, ca de exemplu Carrefour, dar si a noilor intrati, Auchan ori Real, 47.100 de oameni s-au indreptat catre acest sector. Astfel, in momentul de fata, in comertul cu ridicata lucreaza 688.300 de persoane, iar numarul acesta se estimeaza ca va creste. Ca exemplu, numai Real angajeaza in jur de 300-350 de oameni pentru un singur magazin. Dintre companiile care si-au anuntat intentia de a angaja un numar mare de persoane sint marile lanturi de hipermarketuri, ca Selgros, Metro, Real, Cora, Kaufland, Praktiker, Billa, Bricostore.

Extrem de dinamica in ultima perioada si industria IT a creat in ultimele noua luni citeva mii de noi locuri de munca. In septembrie, in cercetare-dezvoltare si informatica lucrau 56.800 de persoane, cu 23% mai mult decit in aceeasi perioada a anului 2005.

Din ce in ce mai mult de munca a fost in ultima perioada si in constructii. Dezvoltarea complexurilor rezidentiale si nu numai au dus la o nevoie crescuta de mina de lucru, astfel incit in septembrie 2006 munceau in acest sector cu 7.400 de oameni mai mult decit cu un an in urma. Situatia este similara si in telecomunicatii si administratia publica, unde s-au angajat cite 7.000 de oameni in plus fata de 2005. De asemenea, in sanatate si asistenta sociala, numarul angajatilor a crescut cu 6.900.

Citeste tot articolul in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: