China devanseaza SUA devenind cea mai mare putere comerciala a lumii

Data publicarii: 10-01-2014 | International

Schimburile comerciale ale Chinei au trecut pentru prima data in 2013 pragul de 4.000 de miliarde de dolari, ceea ce face din China cea mai mare putere comerciala a lumii, devansand SUA, arata datele publicate vineri de Administratia vamala chineza, transmite AFP.

Exporturile chineze au crescut cu 7,9% in 2013 pana la 2.210 miliarde de dolari, in timp ce importurile au crescut cu 7,3% pana la 1.950 miliarde de dolari, astfel ca valoarea schimburilor comerciale ale Chinei au ajuns la 4.160 miliarde de dolari.

Autoritatile de la Washington vor da publicitatii cifrele finale abia in luna februarie, insa in perioada ianuarie-noiembrie 2013 schimburile comerciale ale SUA s-au ridicat la 3.570 miliarde de dolari.

'Cel mai probabil, China a devansat SUA devenind cea mai mare putere comerciala a lumii in 2013', a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei vamale chineze, Zheng Yuesheng.

Excedentul comercial al Chinei s-a ridicat la 259,75 miliarde de dolari, in crestere cu 12,8% comparativ cu 2012. In schimb, excedentul comercial chinez s-a redus peste asteptari in ultima luna a anului trecut, cand a inregistrat o scadere de 17,4% in ritm anual pana la 25,64 miliarde dolari, sub estimarile analistilor intervievati de Dow Jones Newswires, care mizau pe un excedent de 32,2 miliarde de dolari.

Uniunea Europeana a ramas cel mai mare partener comercial al Chinei in 2013, urmata de China, tarile din Asociatia statelor din Asia de Sud-Est (Asean), Hong Kong si Japonia. Impreuna, UE, SUA si Japonia au fost responsabile pentru 33,5% din schimburile comerciale ale Chinei, in scadere cu 1,7% comparativ cu 2012, ceea ce sugereaza ca au crescut schimburile comerciale cu economiile emergente.

Performantele comerciale ale Chinei vin intr-un context in care a doua economie a lumii a inregistrat performante mixte, incetinind in prima jumatate a anului pentru a reveni in trimestrul al treilea. Noul presedinte al Chinei, Xi Jinping, a anuntat ca vrea sa faca din cererea interna principalul motor al economiei, in conditiile in care in prezent acest rol este jucat de investitiile publice. 

Sursa: AGERPRES