Curtea Constitutionala respinge SUPERIMUNITATEA PARLAMENTARILOR. Modificarile la Codul Penal, neconstitutionale

Data publicarii: 15-01-2014 | Politica

Curtea Constitutionala a decis in unanimitate ca modificarile aduse Codului Penal in decembrie de Camera Deputatilor sunt neconstitutionale.  Deciza vine in urma unei sesizari transmise de Curtea Suprema privind neconstitutionalitatea modificarilor la Codul Penal votate de parlamentari pe 10 decembrie. 96 de judecatori de la Curtea Suprema au sesizat CCR explicand faptul ca modificarea Codului Penal este neconstitutionala. 

Parlamentarii au votat la finalul anului trecut doua proiecte de lege pentru modificarea Codului Penal. Una dintre modificari prevede o superimunitate a senatorilor si deputatilor, acestia nemaiputand fi anchetati de DNA. O alta modificare a Codul Penal are insa efecte si mai mari, conflictul de interese fiind dezincriminat. Codul Penal a fost modificat in asa fel, incat un parlamentar care a comis infractiuni de serviciu, precum abuzul in serviciu, falsul, luarea de mita, traficul de influenta, nu va mai fi anchetat de DNA.

Presedintele CCR: Exista o lege a functionarilor publici, Codul Penal are o alta viziune. O sa deslusim asta

Presedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, inaintea discutarii sesizarilor privind modificarile aduse Codului Penal, ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege, dar Codul Penal are o alta viziune asupra acestei categorii, precizand: "O sa deslusim asta".

Intrebat, la intrarea in sediul Curtii Cosntitutionale, daca parlamentarii sunt diferiti de alti functionari publici, presedintele CC Augustin Zegrean a raspuns: "Aici este, pana la urma, un joc de cuvinte. Ei spun ca nu sunt functionari publici, nu aceasta este tema aici in discutia asta. Problema este ca situatia functionarilor publici este reglementata intr-o lege a functionarilor publici - vorbim de 188 -, dar aici este vorba de functionari publici in general. Codul Penal are o alta viziune asupra functionarilor publici. O sa deslusim asta".

Intrebat daca cei care dau banii inapoi dupa ce fac abuz in serviciu ar trebuui sa fie scutiti de pedeapsa, Zegrean a spus: "Dupa ei, da".

Augustin Zegrean a mai spus ca sedinta de miercuri a CC va dura mult, nefiind exclusa nici varianta unei posibile amanari a solutionarii sesizarilor privind modificarile aduse Codului Penal.

Integral in Gandul.info