Depozitele cu termene lungi au trecut pragul de 10 miliarde de lei

Data publicarii: 16-01-2014 | Finante-Banci

Clientii bancilor au pus inca 300 milioane de lei in depozite cu scadenta mai mare de un an in noiembrie anul trecut, ritmul de crestere a stocului accelerand fata de lunile anterioare, determinanta pentru aceasta evolutie fiind scaderea ratelor de dobanda la depozitele pe termene scurte.

Peste 10 mld. lei (echivalentul a 2,3 mld. euro) se aflau la sfarsitul lunii noiembrie in depozite cu scadenta la doi sau trei ani, cresterea fiind de 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele BNR. Spre comparatie, volumul total al depozitelor populatiei a crescut cu mai putin de 5%.

"Cresterea depozitelor pe termen lung ale populatiei are loc in contextul in care dobanzile bonificate pentru aceste scadente sunt mai mari si vor ramane real pozitive in cea mai mare parte a urmatorilor 1-2 ani", spune Eugen Sinca, analist-sef al BCR.

Depozitele pe termene mai mari de un an au ajuns la aproape 10% din totalul economiilor la termen ale popu-latiei, cu aproape doua puncte procentuale peste nivelul de la sfarsitul anului 2012. La nivel agregat, populatia are depozite la termen de circa 103 miliarde de lei (23 mld. euro). La acestea se adauga si depozite overnight (conturi curente si conturi de economii de peste 25 miliarde de lei.

Sursa: ZF.ro