2013, al saselea an de scadere a pietei auto europene

Data publicarii: 17-01-2014 | Auto

Vanzarile de autoturisme in Europa au scazut pentru al saselea an consecutiv in 2013, in pofida unei relansari a inmatricularilor in ultima luna care a dat nastere la sperante privind o revenire a pietei, transmite Wall Street Journal.

Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a anuntat joi ca 11,9 milioane noi autoturisme au fost inmatriculate anul trecut in tarile Uniunii Europene, in scadere cu 1,7% comparativ cu 2012. Este vorba de cel mai slab an pentru piata auto europeana din 2003, cand ACEA a inceput sa colecteze date pe acest subiect. In schimb, in luna decembrie 2013 vanzarile de autoturisme au crescut cu 13% pana la 906.294 unitati, cea mai mare crestere lunara inregistrata dupa luna decembrie 2009.

In pofida relansarii inregistrata la finele anului trecut, analistii avertizeaza ca deocamdata nu suntem siguri cat de solida este revenirea, in conditiile in care relansarea economiei europene este inegala iar rata somajului ramane la un nivel ridicat, cel putin in sudul Europei.

'Va mai dura cel putin doi ani pana cand piata va inregistra o revenire reala a vanzarilor de autovehicule', a declarat Peter Fuss, senior advisory partner la Ernst & Young's Global Automotive Center. 'Ca urmare, profiturile producatorilor auto ar urma sa ramana supuse la provocari cel putin pana la finele lui 2015', a adaugat Peter Fuss.

Situatia negativa de pe piata auto din Europa contrasteaza cu evolutiile de pe primele piete auto mondiale, China si SUA. Anul trecut, inmatricularile de autoturisme in China au crescut cu 23% in timp ce in SUA inmatricularile de vehicule usoare au crescut cu 7,5%. In consecinta, producatorii auto se orienteaza spre SUA si China pentru crestere. Recent grupul auto german Volkswagen a anuntat ca va construi o noua uzina in America de Nord, in cadrul unui plan care prevede investitii de sapte miliarde de dolari in aceasta regiune in urmatorii cinci ani. De asemenea, in luna decembrie grupul francez Renault a anuntat ca va construi prima sa uzina din China impreuna cu un partener local. 

Sursa: AGERPRES