Granturi SEE si norvegiene pentru protectia mediului si sanatate
Data publicarii: 20-01-2014 | Finante-BanciTrei noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE si norvegiene au fost semnate in data de 16 ianuarie a.c. de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Cele trei programe sunt "Biodiversitate si Serviciile Ecosistemelor”, "Reducerea Substantelor Periculoase” si "Initiative in Sanatatea Publica” si au o valoare cumulata de peste 33 milioane de euro.
Prin programul "Biodiversitate si Serviciile Ecosistemelor” sunt alocate Romaniei fonduri nerambursabile in valoare de 15 milioane de euro. Finantarile vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte dedicate obiectivului general de oprire a pierderii biodiversitatii in Romania. In acelasi timp, programul "Reducerea Substantelor Periculoase” beneficiaza de granturi in valoare de zece milioane de euro destinate finantarii de proiecte care vizeaza prevenirea efectelor adverse ale substantelor si deseurilor chimice periculoase asupra mediului. Aceste doua programe vor fi implementate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, care va lansa in perioada urmatoare cererile de aplicatii dedicate organizatiilor non-guvernamentale, respectiv institutiilor publice din domeniu.
Programul "Initiative in Sanatatea Publica”, gestionat de Ministerul Sanatatii, are o alocare initiala de peste opt milioane de euro, care urmeaza sa fie suplimentata in perioada imediat urmatoare cu circa 13 milioane de euro. Acest program, dedicat obiectivului general de imbunatatire a sanatatii publice si reducere a inegalitatilor in sanatate, va sprijini proiecte in domenii precum: prevenirea si controlul unor boli transmisibile, imbunatatirea controlului tuberculozei, mediatori in domeniul sanatatii publice, prevenirea bolilor netransmisibile legate de stilul de viata etc. Programul va aborda si nevoile specifice ale grupurilor minoritare, cu o atentie speciala asupra situatiei romilor.
Astfel, pana in prezent, au fost semnate 20 din cele 21 programe prin care Romania beneficiaza de granturi SEE si norvegiene. Valoarea finantarilor nerambursabile alocate Romaniei in perioada 2009-2014 este de aproximativ 306 milioane de euro.
Aceste granturi vor sustine implementarea de proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.
Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS - Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul Uniunii Europene. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European, respectiv intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.
In perioada de finantare 2004-2009, Romania a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbtie ajungand la aproximativ 85%.
Pentru mai multe detalii referitoare la granturile SEE si norvegiene, va rugam sa vizitati www.norvegia.ro, www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro sau www.norwaygrants.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri