Intesa Sanpaolo se retrage din Ucraina

Data publicarii: 24-01-2014 | Finante-Banci

Grupul bancar italian Intesa Sanpaolo SpA a anuntat joi ca a ajuns la un acord privind vanzarea subsidiarei sale din Ucraina, Pravex-Bank, pentru 74 milioane de euro catre CentraGas Holding GmbH, transmite Wall Street Journal.

Intesa a precizat ca aceasta tranzactie, care ar urma sa se finalizeze in urmatoarele trei-sase luni, va avea un impact negativ asupra bilantului sau de aproximativ 100 milioane de euro.

De asemenea, banca italiana a informat ca a semnat un memorandum de intelegere privind vanzarea pachetului de 19,9% pe care il detinea la compania chineza de asigurari Union Life pentru 146 milioane de euro. Participatia la Union Life era detinuta de subsidiara Intesa Sanpaolo Vita. Intesa a estimat ca aceasta tranzactie va avea o contributie pozitiva de aproximativ 30 de milioane de euro la rezultatele sale.

Iesirea de pe piata din Ucraina, tara care in prezent trece printr-o grava criza politico-economica, este un semnal privind renuntarea la acele participatii achizitionate in faza de expansiune a ciclului economic, dar care in cele din urma s-au dovedit a fi o piatra de moara in bilanturile bancilor. Pravex a fost achizitionata in 2008 pentru aproximativ 500 milioane de euro si in acelasi an Intesa Sanpaolo a injectat 390 milioane de euro pentru capitalizarea bancii ucrainene.

Pe piata din Romania, Intesa Sanpaolo Bank Romania avea, la finalul lunii septembrie, peste 800 de angajati si circa 100.000 clienti. Institutia bancara detine in prezent, la nivel local, in total 76 de unitati (44 de sucursale si 32 de agentii). In Romania, istoria locala a acestei entitati financiare incepe din anul 1996, iar din ianuarie 2008 numele bancii a devenit Intesa Sanpaolo Bank. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum pe piata locala prin Intesa Sanpaolo Bank, dar si prin Intesa Sanpaolo Leasing, Intesa Sanpaolo Real Estate Romania si Exelia, companie specializata in servicii de suport si operatiuni back office. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: