Ne-am incadrat in tinta de deficit: 2,5% din PIB in 2013

Data publicarii: 29-01-2014 | Economie

Deficitul bugetului general consolidat s-a cifrat, anul trecut, la 15,77 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013 s-a incheiat cu un deficit de 15,77 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, incadrandu-se in tinta stabilita, de 15,90 miliarde lei (2,5% din PIB), ca obiectiv al politicii bugetare pe acest an si aprobata la ultima rectificare bugetara', precizeaza MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 200 miliarde lei, respectiv 32% din PIB, au fost cu 3,6% mai mari, in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar au scazut ca procent in PIB cu 0,9 puncte procentuale.

Potrivit Finantelor, deficitul pe anul 2013 s-a mentinut la acelasi nivel ca cel din 2012, respectiv 2,5% din PIB, in conditiile in care au fost platite arierate in domeniul sanatatii si in administratia locala (+0,4 puncte procentuale din PIB), au fost reintregite salariile personalului din sectorul bugetar (+0,5 pp din PIB) iar sumele alocate de la bugetul de stat pentru sustinerea proiectelor finantate din fonduri europene au crescut cu 1,6 miliarde lei fata de anul precedent (+0,14 pp din PIB), in special pentru cofinantarea proiectelor ai caror beneficiari sunt unitatile administrativ-teritoriale si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 215,8 miliarde lei, reprezentand 34,5% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scazut cu 0,9 puncte procentuale. Reducerea cheltuielilor ca pondere in PIB a fost determinata de scaderea cheltuielilor cu dobanzile (0,1 pp din PIB), subventiile (0,2 pp din PIB), precum si a celor cu asistenta sociala (0,5 pp din PIB).

In ceea ce priveste principalele venituri ale bugetului general consolidat, incasarile din impozitul pe profit au crescut cu 0,7% fata de cele aferente anului 2012 iar cele din impozitul pe venit s-au majorat cu 6,5% datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.

Fata de aceeasi perioada a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 2,6%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4%, in timp ce rambursarile au fost cu 8,6% mai mari.

Accizele au crescut cu 4,2% ca urmare a majorarii accizei la motorina, bere si tigarete, precum si a influentei cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: