Isarescu (BNR): Cu dobanda de politica monetara suntem bine pozitionati, acum

Data publicarii: 05-02-2014 | Finante-Banci

Dobanda de politica monetara va ramane stabila in perioada urmatoare, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Acum suntem bine pozitionati, ca sa nu plimbam in sus si in jos dobanda de politica monetara. Daca avem fluxuri importante, preferam sa lasam o volatilitate mai mare si sa folosim dobanda ca o referinta dar si ca o ancora pentru anticipatiile inflationiste, astfel incat sa mentinem inflatia in intervalul tintit", a explicat guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, marti, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, de la 3,75%, incepand cu data de 5 februarie 2014, a anuntat, intr-un comunicat de presa, banca centrala.

Potrivit sursei citate, in sedinta din 4 februarie 2014, CA al BNR a mai decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Din vara anului trecut, Banca Centrala a decis, in cinci randuri, reducerea dobanzii cheie.

Astfel, CA al BNR a hotarat, la inceputul lunii iulie 2013, reducerea dobanzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar in august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, cu cate 0,25 puncte procentuale, au fost decise in septembrie si noiembrie, dobanda cheie ajungand, astfel, la 4%.

In data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4% incepand cu 9 ianuarie, anul curent.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: