Leul se depreciaza. Euro sare de 4,48 lei

Data publicarii: 07-02-2014 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat astazi un curs de referinta de 4,4824 lei/euro si 3,3040 lei/dolar

BNR a anuntat ieri un curs de referinta de 4,4669 lei pentru un euro si 3,3021 lei pentru un dolar.

1 EUR 4.4824 +0.0155 +0.35 %

1 USD 3.3040 +0.0019 +0.06 %

Ce spune Isarescu despre evolutia leului

"Are explicatii decuplarea (leului fata de monedele regionale, n.red.). De multe ori BNR v-a spus sa priviti situatia pietei monetare, cu consecintele ei, fluctuatiile dobanzilor de pe piata monetara, si cursul de schimb, si printr-o dominanta pe care o avem: relatia noastra cu trezoreria statului. Ministerul de finante are un stoc de valuta important. Dansii nu vand sumele astea cand au nevoie de lei direct pe piata valutara. Si acest lucru este foarte important. Conform legilor din Romania, toate conturile Ministerului de finante sunt tinute la Banca Nationala si ne vin noua, in momentul in care BNR cumpara valuta, asta inseamna eliberare de lichiditate", a declarat Isarescu.

Acesta a explicat ca de la Finante vin la BNR sume importante de valuta, atat din fonduri europene, cat si din imprumuturi. Si cum aceste sume trebuie schimbate in lei, pentru ca guvernul sa poata face plati, BNR trebuie sa aleaga un moment propice pentru a nu influenta cursul de schimb si dobanzile din piata.

"Momentul in care facem aceasta operatiune (de vanzare a valutei, n. red.) trebuie bine ales pentru a nu perturba piata valutara si piata monetara prea mult. In momentul in care vinzi cateva miliarde de euro, trebuie sa ii inghita piata", a spus guvernatorul.Un astfel de moment o constituie, in viziunea BNR, recenta criza de pe pietele emergente.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: