Salariile ASF ar putea fi reduse la jumatate in 2014

Data publicarii: 19-02-2014 | Finante-Banci

Salariile conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) ar putea fi reduse la jumatate in 2014, comparativ cu salariile incasate in 2013, potrivit presedintelui ASF, Dan Radu Rusanu.

'Pentru 2014 vom propune consiliului ASF si comisiei parlamentare de specialitate reducerea salariilor cu 50%', a declarat, marti, presedintele ASF, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca salariile conducerii ASF au fost si in 2013 la jumatate fata de salariile fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in 2012.

In 2012, presedintele CSA, a avut un salariu lunar de aproape 30.000 de euro, in 2012 presedintele ASF a avut un salariu lunar de 14.000 de euro, iar pentru 2014, salariul propus va fi de 7.000 de euro.

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat, recent, efectuarea unei anchete parlamentare asupra politicii de resurse umane si a salarizarii personalului Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma unor informatii aparute in presa, potrivit carora un numar important de angajati ai ASF sunt "rude apropiate ale politicienilor de rang inalt din Romania".

"Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) solicita Parlamentului Romaniei sa infiinteze de urgenta o comisie parlamentara de ancheta a politicii de resurse umane si a salarizarii personalului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Solicitarea survine in urma aparitiei in presa a mai multor informatii cu grad ridicat de credibilitate, care vorbesc de faptul ca un numar important de angajati si consilieri ai ASF sunt rude apropiate ale politicienilor de rang inalt din Romania, ceea ce alimenteaza suspiciunile legate de caracterul clientelar al angajarilor si de abandonarea principiilor de competenta profesionala, care ar trebui sa guverneze activitatea acestei institutii de baza a pietei financiare", arata un comunicat al AURSF, remis, la inceputul acestei saptamani, AGERPRES.

Aceleasi informatii din mass-media sugereaza ca, in cadrul ASF, exista salarii brute care ajung pana la zeci de mii de euro lunar, prime de vacanta, de sfarsit de an etc., situatie care ar trebui clarificata, considera AURSF.

AURSF reprezinta consumatorii de servicii financiare in obtinerea de despagubiri pentru daunele suferite prin utilizarea produselor sau serviciilor oferite de banci, companii de asigurari si alte institutii financiare, bancare sau nebancare.

Sursa: AGERPRES