Aurul si argintul au inregistrat cresteri de pret de peste 10%

Data publicarii: 19-02-2014 | Finante-Banci

Aurul a inceput anul 2014 pe un trend ascendent, inregistrand in perioada 1 ianuarie- 17 februarie o crestere de pret de cca 10,2%. La inceputul anului curent, cotatia aurului era pe bursele internationale in jur de 1.205 USD/uncie, iar la finalul intervalului analizat a atins cca 1.328,5 USD/uncie. "Pretul aurului a crescut si a ajuns la niveluri neatinse din octombrie 2013 pe fondul unor rezultate slabe ale economiei SUA, care au pus presiune pe dolarul american, crescand interesul investitorilor pentru active de refugiu precum metalele pretioase", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest. 

Oficialii SUA au anuntat ca in ianuarie au avut loc scaderi atat in ceea ce priveste productia industriala (cea mai mare scadere din 2009 si pana in prezent), cat si vanzarile cu amanuntul (retail); mai mult, recent a avut loc si cresterea peste asteptari a numarului americanilor care au aplicat pentru ajutoare de somaj. 

Daca in ianuarie, odata cu scaderea pietelor de capital, investitorii s-au orientat firesc catre aur, ceea ce a sustinut o data in plus cresterea sa de pret, in ultima perioada aurul s-a apreciat chiar si in intervale in care o serie de burse au crescut, fapt mai putin obisnuit. "Considerand elementele de analiza fundamentala (cum am facut anterior), nu trebuie sa uitam de analiza tehnica si de forte aferente care pot sustine la randul lor pretul unui instrument intr-o directie sau alta: in cazul de fata, evolutia acestora a incurajat cresterea pretului aurului. Bineinteles insa ca nu trebuie sa punem miscarea aurului in totalitate pe seama analizei tehnice, contextul fundamental curent fiind cauza principala a cresterii inregistrate", a aratat Cosmin Enache.

Argintul a fost metalul pretios cu cea mai mare crestere procentuala de pret pana in prezent in 2014

Argintul a fost metalul pretios cu cea mai mare crestere procentuala de pret in intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, cotatiile sale crescand pe bursele internationale cu cca 11,3% per ansamblul perioadei precizate, respectiv de la cca 19,4 USD/uncie la aproximatix 21,6 USD/uncie. "Cresterea impresionanta de pe piata argintului are la baza aceiasi factori fundamentali precizati anterior care au sustinut metalele pretioase in ansamblul lor, insa traditional acest instrumentul prezinta o volatilitate mult mai ridicata comparativ cu piata aurului", a precizat Cosmin Enache.

Paladiul si platina- cresteri de pret moderate

In intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, pretul paladiului a crescut cu cca 3,4%, cotatiile sale incheind perioada respectiva in jurul valorii de 738,5 USD/uncie. Pretul platinei a crescut, de asemenea, in intervalul analizat, cu cca 4,1%, respectiv pana la cca 1.425 USD/uncie. "Daca ar fi avut un comportament exclusiv de metale pretioase, cresterile de pret ale platinei si paladiului poate ca ar fi fost mai mari; ambele metale au insa si o larga utilizare industriala, asa incat prezinta si comportament de marfa pur-si-simplu; astfel, o serie de date dezamagitoare privind economia Chinei, precum si vanzarile sub asteptari de automobile in SUA au temperat cresterile de pret pentru paladiu si platina, aceste metale pretioase avand o larga utilizare in industria catalizatorilor auto", a aratat Cosmin Enache.

Pana in prezent in 2014 a avut loc o diversificare si rebalansare a portofoliilor de investitii, expunerile din pietele emergente fiind diminuate considerabil, detinerile de actiuni marcand scaderi usoare, iar metalele pretioase "facandu-si din nou aparitia" in portofoliile investitorilor. "Pentru moment sunt sanse destul de mari ca Rezerva Federala a SUA sa mentina nivelul lunar de 65 miliarde USD de injectii de lichiditati. De asemenea, se poate vorbi si despre o crestere a cererii pe piata metalelor pretioase (in special aur si argint) venita din zona economiilor emergente in care inflatia atinge cote ridicate (Brazilia, Argentina etc), investitorii locali fiind astfel nevoiti sa se protejeze prin achizitii pe piata metalelor pretioase. In acelasi timp insa, este posibil ca recenta miscare de apreciere a metalelor pretioase sa cunoasca in viitorul apropiat anumite corectii, pe fondul mentinerii temporare a apetitului pentru risc, investitorii incercand retestarea maximelor de pe piata de capital; bineinteles ca datele macroeconomice din SUA, China si zona euro vor dicta nivelul (de acceptare a riscurilor) asimilat de investitori", a aratat Cosmin Enache.

Despre Equity Invest

SSIF Equity Invest SA a fost infiintata in anul 1998, fiind autorizata ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisa de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizata sa desfasoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar in legatura cu activitatile de servicii de investitii prestate etc). Instrumentele financiare negociabile cu care opereaza SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni in cadrul unei majorari de capital, orice alte instrumente financiare care au fost calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate drept instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienti deschis special in acest scop. In calitate de intermediar, SSIF Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor. Incepand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de CFD-uri, fiind prima companie romaneasca ce si-a asumat acest rol; suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro. Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati www.equity.eu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: