Piperea: 850.000 de romani sunt in stare de FALIMENT

Data publicarii: 20-02-2014 | Finante-Banci

Mai mult de 850.000 de persoane fizice sunt in stare de faliment, situatie care face necesara introducerea unei legi a insolventei persoanelor fizice, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, in cadrul unei conferinta pe tema insolventei organizate de ziarul Bursa.

Avocatul a precizat ca imprumuturile neperformante ale acestora se reflecta in pierderile bancilor, tot mai mari de la an la an, institutiile bancare provizionandu-si creditele neperformante.

LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL Potrivit lui Piperea, toate institutiile, incepand de la banci si terminand cu Fondul Monetar International, sa fie interesate de existenta unei reglementari pentru insolventa persoanelor fizice, mai ales in contextul in care, la nivel european, legislatia prevede ca fiecare stat membru trebuie sa aiba atat lege pentru insolventa persoanelor juridice, cat si pentru insolventa persoanelor fizice.

LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL Avocatul a criticat afirmatia facuta, zilele trecute, de Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere in cadrul Bancii Nationale a Romania (BNR), potrivit careia o initiativa legislativa care ar presupune rambursarea creditelor in valuta la cursul din data aprobarii imprumutului ar duce in faliment o serie de banci.

Acesta este de parere ca, in Codul Insolventei, ar trebui stabilit ce este aceea insolventa instalata, intrucat aceasta provoaca foarte multe dificultati in practica. Este important ca aceasta notiune sa fie normata, pentru ca exista insolvente ascunse, care au loc de pe o zi pe alta si care au consecinte foarte grave, in lant.

Florin Motiu: "Trebuie sa avem si o reglementare a insolventei persoanelor fizice"

Este nevoie de o reglementare a insolventei persoanelor fizice si in tara noastra, a spus Florin Motiu, consilier al Ministerului Justitiei, care a subliniat ca Banca Nationala a Romaniei nu este de acord cu o astfel de lege.

Din cauza acestui lucru, in proiectul Codului Insolventei, care se afla in Senat, nu este introdusa o prevedere care sa faca referire la insolventa persoanelor fizice, potrivit lui Florin Motiu, care a subliniat: "Nu sunt de acord cu neacceptarea de catre banci si de catre BNR a unei reglementari privind insolventa persoanelor fizice, dar nu vom tine in loc Codul Insolventei din cauza lipsei unei prevederi cu privire la acest lucru, care poate fi introdusa ulterior in legislatie. In scrisoarea incheiata cu Fondul Monetar International, reprezentantii organismului international au mentionat abtinerea autoritatilor romanesti de a promova o reglementare a insolventei persoanelor fizice".

Florin Motiu a mai precizat ca noul Cod al Insolventei, care vrea sa unifice toate reglementarile din domeniu, sa imbunatateasca legislatia in domeniu si sa eficientizeze procedura de insolventa, reglementeaza, printre altele, si procedurile care privesc institutiile de credit si pe cele transfrontaliere, dar nu prevede si o procedura referitoare la unitatile administrativ-teritoriale.

Consilierul a mentionat ca, saptamana viitoare, proiectul Codului Insolventei va trece de Senat, urmand sa mearga, in procedura de urgenta, in Camera Deputatilor, care este for decizional, iar in luna aprilie sa fie aprobat in plenul Parlamentului.

Sursa: Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: