The Guardian: Taranii romani stau in calea imbogatirii investitorilor straini
Data publicarii: 21-02-2014 | EconomiePe fondul isteriei create in jurul imigratiei romanesti de la inceputul acestui an, un aspect important a fost uitat: granitele sunt deschise in ambele sensuri, noteaza The Guardian.
In contextul in care tabloidele britanice au avut un acces de furie impotriva iminentei "invazii romanesti", potentialii intrusi se pregatesc la randul lor de o invazie: la 1 ianuarie 2014 luna de miere a Romaniei ca nou stat membru UE a ajuns la final si, in conformitate cu legislatia UE, tara a fost obligata sa deschida piata terenurilor pentru investitorii straini.
Pentru Romania, o tara cu aproape cinci milioane de fermieri (reprezentand un sfert din populatie), a fost un motiv serios de ingrijorare. Sectorul fermier romanesc sufera, de mult timp, de pe urma politicilor de piata libera impuse de catre Uniunea Europeana si statul roman.
Alungati de pe piata de catre gigantii in investitii agricole, care obtin cea mai mare parte a subventiilor oferite de Politica Agricola Comuna, micii fermierii se confrunta cu o alegere dificila: sa vanda si sa se mute in Occident in cautare de lucru sau sa reziste si sa infrunte o viata unde saracia din mediul rural se accentueaza.
Insa, aceasta situatie, scrie The Guardian, nu este cu adevarat una noua. In ultimul deceniu, aproape un milion de hectare de teren din Romania au fost cumparate de catre companiile straine, exploatand lacunele juridice lasate deschise de catre stat. In cadrul tranzitiei Romaniei de la comunism la o economie moderna, neoliberala, plecarea taranilor de pe pamanturi a fost tratata de catre guvern ca un lucru inevitabil, un impediment pe drumul catre o economie prospera, occidentala. In cele din urma, a insistat guvernul, totul se va nivela: varstnicii vor muri, iar tinerii voi pleca. Aceasta, explica Achim Irimescu, fostul secretar de stat pentru agricultura, este "solutia naturala" la problema populatiei rurale din Romania, potrivit The Guardian.
Nu este vorba insa de o politica sociala, ci de mecanica a pietei, de includerea Romaniei intr-o economie globala, orientata doar spre acumularea de bogatie si facilitata de politica. Țaranii sunt un obstacol, deoarece nu produc multa bogatie, insa detin impreuna o resursa extrem de valoroasa pentru o multime de investitori, reunind terenurile si ceea ce se afla sub acestea. Antipatia fata de tarani este, prin urmare, motivata doar de faptul ca acestia stau in calea catorva oameni care fac o multime de bani, argumenteaza The Guardian.
Intre timp, populatia rurala a Romaniei este in crestere. In fiecare an, peste 100.000 de persoane se muta inapoi la tara de la oras, unde preturile sunt in crestere, insa locurile de munca sunt putine si prost platite. La ferma, sustine Dumitru Sandu, expert in imigratie la Universitatea din Bucuresti, "oamenii pot, cel putin, sa se hraneasca. Insa majoritatea acestora nu rezista mult. Tinerii pleaca spre Occident cu contracte de munca temporare si aduc bani acasa pentru a-si sprijini familiile".
Nu este o coincidenta, argumenteaza The Guardian, ca data de 1 ianuarie 2014 a fost o sabie cu doua taisuri, marcand atat deschiderea frontierelor occidentale pentru imigrantii romani, cat si a celor romanesti pentru investitorii din Vest - un schimb fundamental pentru aderarea Romania la UE.
Cu toate acestea, noteaza publicatia britanica, nu putem da toata vina pe Bruxelles. Aceleasi tari care se opun cel mai mult imigratiei sunt de multe ori cei mai infocati sustinatori ai pietei libere care a creat aceasta situatie si, totodata, aceleasi tari care profita de deschiderea spre vecinii lor din Europa de Est.
Intre timp, Bucurestiul stie exact ce face. Polonia si Ungaria se confrunta cu aceeasi situatie, insa ambele tari au implementat legi care, intr-o anumita masura, cresc siguranta proprietarilor de terenuri. Desi motivele din spatele acestor legi ar putea fi populiste si nationaliste, rezultatele se opun politicii hegemonice a UE si constituie o masura de protectie a populatiei rurale din aceste tari. Guvernul roman, comenteaza The Guardian, nu are niciun astfel de plan; in Romania, politica terenurilor o urmeaza strict pe cea a UE - o politica care ii poate face pe puternicii Romaniei foarte bogati foarte rapid, conchide publicatia britanica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI