Indicii bursieri locali au revenit pe crestere in ultima saptamana
Data publicarii: 24-02-2014 | BursaIndicii Bursei de Valori Bucuresti /BVB/ au revenit pe crestere in ultima saptamana, pe fondul unei evolutii pozitive a pietelor externe, acestea reusind in unele cazuri sa atinga maximele de la finalul lunii ianuarie.
Un factor decisiv pentru cresterea cotatiei unor emitenti importanti de la cota bursei locale a fost insa anuntarea de catre acestia a rezultatelor financiare preliminate aferente anului trecut, acestea depasind asteptarile analistilor, sustin reprezentantii casei de brokeraj Intercapital Invest, intr-un raport saptamanal asupra pietei locale de capital.
In aceasta situatie s-au aflat emitenti precum cei din domeniul energie si utilitati, rezultatele anuntate de catre Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) situandu-se substantial peste estimarile initiale ale pietei si conducand la aprecierea acestor titluri in aceasta saptamana.
Cresterile consemnate de catre indicii locali in aceasta saptamana s-au datorat insa si inregistrarii unor reveniri de cotatii de catre emitenti cu evolutii negative in ultimile saptamani, in aceasta situatie regasindu-se actiunile Nuclearelectrica (SNN) si BRD Groupe Societe Generale (BRD), ambele consemnand aprecieri saptamanale de 3,64%, respectiv 3,69%, survenite dupa mai multe saptamani consecutive de scaderi.
Singurul indice care a inregistrat in aceasta saptamana o evolutie negativa a fost indicele financiar, acesta corectandu-se in aceasta perioada cu 1,26%. Scaderea indicelui BET-FI, care arata evolutia cotatiilor actiunuilor celor cinci SIF-uri s-a produs in contextul in care toate componenetele indicelui, exceptand SIF Oltenia, au inregistrat o saptamana de scadere, presiunea la vanzare facandu-se resimtita in lipsa unor informatii punctuale pozitive pe aceasta categorie de emitenti.
'Evolutia nefavorabila a titlurilor financiare poate fi insa pusa si pe seama contextului politic intern negativ si a crizei din Ucraina, investitorii in aceasta categorie de titluri fiind mult mai sensibili la informatiile ce tin de contextul intern si extern. Legat de segmentul SIF-urilor, notam in aceasta saptamana faptul ca SIF Banat Crisana (SIF1), in baza deciziei ASF care permite acestor societati sa-si cumpere actiuni in crucis, a anuntat achizitionarea unui pachet reprezentand 5% din actiunile SIF Muntenia (SIF4), fiind astfel primul SIF care a anuntat achizitionarea de actiuni ale unui alt SIF', a precizat Gabriel Aldea, director in cadrul Intercapital Invest.
Lichiditatea pietei s-a imbunatatit in aceasta saptamana, valoarea tranzactiilor crescand fata de perioada precedenta cu aproape 58%. Cresterea este insa datorata tranzactiilor speciale importante de la finalul zilei de joi, atunci cand in piata s-au transferat pachete importante din actiunile SIF Muntenia si SIF Moldova si Fondul Proprietatea.
Similar saptamanilor precedente, tranzactiile speciale pe segmentul deal au reprezentat o pondere semnificativa din tranzactiile la nivelul acestei saptamani, acoperind 60% din totalul tranzactiilor. Situatia nu este una foarte incurajatoare pentru bursa locala, reflectand o incapacitate a pietei de a absorbi pe piata principala regular pachete mai mari de actiuni.
In ultima saptamana, valoarea tranzactionata totala a fost de 234,68 milioane lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a cumulat 232,07 milioane lei, cu 57,37% mai mare fata de saptamana precedenta. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) in valoare de 39,80 milioane lei, BRD - GSG (BRD) in valoare de 37,84 milioane, SIF Moldova (SIF2) in valoare de 34,43 milioane lei, Fondul Proprietatea (FP) in valoare de 33,82 milioane lei si Transgaz (TGN) in valoare de 19,53 milioane lei.
Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 2,41 milioane lei, cu obligatiuni 0,1 milioane lei si cu unitati de fond 0,1 milioane lei. In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 141,18 milioane lei.
In saptamana analizata, 24 titluri au avut evolutii pozitive, 10 au avut evolutii stabile si 38 au avut evolutii negative. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile Cemacon (CEON), Impact (IMP) si Retrasib (RTRA), de 14,49%, 9,50% si respectiv de 6,78%.
Cea mai mare scadere s-a inregistrat pe titlurile Dafora (DAFR) de - 15,18%, aceasta fiind urmata de cele inregistrate pe titlurile Electrocontact (ECT) si Transilvania Constructii (COTR) de - 14,86% si respectiv de - 13,29%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI