Ucraina: S-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale anticipate

Data publicarii: 25-02-2014 | International

In Ucraina a inceput marti campania electorala pentru alegerile prezidentiale anticipate, stabilite sa se desfasoare la 25 mai a.c., in urma destituirii presedintelui in exercitiu Viktor Ianukovici de catre Rada Suprema (parlamentul unicameral ucrainean), in contextul unei revolte populare sangeroase, informeaza Interfax si RIA Novosti.

Conform calendarului desfasurarii alegerilor, in perioada 25 februarie - 30 martie se pot depune candidaturile. Candidatii pot fi desemnati de partide sau pot candida independent. Pentru a-si inregistra candidatura, un candidat trebuie sa faca dovada unui depozit de circa 2,5 milioane de hrivne (aproximativ 25.000 de dolari).

La termen, alegerile prezidentiale din Ucraina ar fi trebuit sa aiba loc in primavara anului 2015. Dar actiunile de protest care au durat aproape trei luni si au degenerat in ample violente au condus la schimbarea majoritatii parlamentare si la configurarea unei noi puteri la Kiev. Rada Suprema (parlamentul unicameral) a votat la sfarsitul saptamanii trecute revenirea la Constitutia din 2004 (ce reduce prerogativele prezidentiale in favoarea legislativului), 'excluderea' lui Viktor Ianukovici de la indatoririle sale directe de presedinte al tarii si convocarea de alegeri prezidentiale anticipate la 25 mai a.c..

Pana atunci interimatul la functia suprema in stat va fi asigurat de noul presedinte al parlamentului ucrainean Olexandr Turcinov.

Partidul Regiunilor, al presedintelui destituit Viktor Ianukovici, si-a anuntat luni trecerea in opozitie si i-a atribuit acestuia intreaga responsabilitate pentru agravarea situatiei din tara, distantandu-se de el. Reprezentantii acestei formatiuni, al carei bazin electoral se afla in sudul si estul Ucrainei, au anuntat ca vor inainta o candidatura la presedintie la 1 martie, dupa cum relateaza RIA Novosti.

Influentul guvernator al regiunii estice Harkov, Mihail Dobkin, si-a anuntat deja disponibilitatea de a se lansa in cursa prezidentiala. O alta candidatura examinata de Partidul Regiunilor este cea a lui Serghei Tighipko, fost vicepremier si clasat pe locul al treilea in alegerile prezidentiale din 2010.

Nu este insa foarte clar pe cine va inainta la presedintie opozitia ucraineana, care a castigat puterea la Kiev. Liderul partidului Udar/Lovitura, Vitali Kliciko, si-a exprimat deja dorinta de a candida la functia suprema. In acelasi timp, unul dintre conducatorii Batkivscina/Patria, Arseni Iateniuk, declarase anterior ca la alegerile prezidentiale anticipate vor candida toti cei trei lideri ai formatiunilor parlamentare de opozitie - Kliciko, Iateniuk si presedintele partidului nationalist Svoboda, Oleg Tiagnibok. Potrivit Interfax, printre posibilele candidaturi se poate numara si cea a Iuliei Timosenko, care a fost eliberata din inchisoare dupa ce parlamentul a votat dezincriminarea capetelor de acuzare pe baza carora a fost incarcerata. Nu este exclusa nici participarea unor lideri ai miscarilor radicale, care au protestat in Piata Independentei.

Pana la 15 martie, Comisia electorala urmeaza sa creeze 225 de comisii electorale de circumscriptie, in baza candidatilor inscrisi la presedintie.

Moscova a dat de inteles ca nu recunoaste noua putere de la Kiev, in timp ce UE si SUA o invita sa adere la eforturile financiare pentru a salva Ucraina de la un colaps economic. Referindu-se la noua putere ucraineana, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni ca 'unii dintre partenerii nostri occidentali considera ca aceasta este legitima, cred ca este o aberatie sa consideri ca legitim ceea ce a rezultat in urma unei revolte'.

In acest context, Casa Alba a mentinut neclaritatea in privinta statutului lui Olexandr Turcinov, dar Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, a subliniat ca parlamentul si-a ales 'noul presedinte in mod legal'. El a remarcat ca Ianukovici, in mod clar, 'nu conduce in prezent in mod activ tara', dar nu a mers pana intr-acolo incat sa-l numeasca pe Turcinov drept presedinte interimar, noteaza France Presse. 

Tarile Uniunii Europene si-au exprimat sprijinul public pentru Ucraina, asa cum a declarat, luni, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, in timpul unei intalniri avute la Kiev cu presedintele Radei Supreme, Olexandr Turcinov.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: