Fondul Proprietatea confirma reintrarea in insolventa a Hidroelectrica

Data publicarii: Astazi, 26-02-2014 | Bursa

Fondul Proprietatea, actionar minoritar al Hidroelectrica, a confirmat, miercuri, faptul ca producatorul de energie a reintrat in insolventa, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, potrivit unui comunicat al FP transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti nu a publicat inca decizia in mod oficial.

In comunicat, Fondul explica actionarilor ca decizia Curtii de Apel inseamna casarea, pe motive de procedura, a hotararii Tribunalului Bucuresti prin care a fost inchisa reorganizarea judiciara a producatorului de energie.

'In consecinta, dosarul va fi trimis judecatorului sindic pentru rejudecarea cauzei. Astfel, societatea se intoarce in stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus in functie cu efect imediat', spun reprezentanti FP.

Totodata, decizia Curtii de Apel 'a casat si a trimis judecatorului sindic pentru rejudecare doua alte dosare, primul introdus de Hidroelectrica impotriva unei hotarari a judecatorului sindic prin care s-a admis o creanta a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu, impotriva unei hotarari a judecatorului sindic prin care nu s-a admis o creanta in cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicarii clauzei de forta majora in 2011', potrivit comunicatului FP.

Remus Vulpescu, fost membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, a anuntat, marti seara, ca producatorul de energie s-a reintors in insolventa, in urma admiterii, de catre Curtea de Apel Bucuresti, a unor recursuri.

'Hidroelectrica s-a intors in insolventa in urma unei pronuntari de catre Curtea de Apel Bucuresti a hotararii de admitere a unor recursuri a caror pronuntare fusese amanata pentru astazi (marti n.r). In principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile 'baietilor destepti' la hotararea de inchidere a procedurii. Judecatorul sindic al Tribunalului Bucuresti inchisese procedura, Hidroelectrica iesise din procedura insolventei, era libera sa implementeze management profesionist, era libera sa se dezvolte, era libera sa investeasca, era libera sa se listeze pe bursa de la Bucuresti si pe cea de la Londra', a explicat Vulpescu, la Digi24.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei in timpul primei perioade de insolventa si presedinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica pana in decembrie 2013, a precizat ca reintrarea in insolventa a companiei Hidroelectrica este o eroare judiciara pentru ca instanta a dat prevalenta unor aspecte procedurale in detrimentul interesului national.

'Este o eroare judiciara pentru ca s-a dat prevalenta unor aspecte procedurale in detrimentul finalitatii procedurii de insolventa a acestei companii care este una de interes national. Nu vorbim de insolventa unui butic care vinde la colt de strada ci de o companie strategica, de cel mai mare producator de energie din Romania care asigura peste 80% din serviciile de sistem', a spus Borza.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica a fost compania care a facut posibila incheierea unui nou acord stand-by cu Fondul Monetar International.

'Nu intamplator, pe 26 iunie 2013, cand Hidroelectrica a iesit din insolventa, s-a intrunit boardul FMI, s-a parafat noul acord stand-by ceea ce a inlesnit accesul Romaniei pe pietele financiare internationale', a adaugat Borza.

'Pe de-o parte, este o veste buna pentru Hidroelectrica pentru ca vor continua masurile bune din planul de reorganizare. Pe de alta parte este o veste foarte proasta pentru ca suspenda procesul de listare a companiei la Bursa, care reprezinta unul din angajamentele asumate de Romania in fata finantatorilor externi, lucru pe care instanta l-a ignorat', a precizat Borza.

Sursa: AGERPRES