Drepturile de autor scumpesc cu 15% abonamentul la cablu
Data publicarii: 15-11-2006
Aceasta Ordonanta a fost aprobata de Parlament si a ajuns in faza de negociere si arbitraj.
Legea 8 din 1996, a dreptului de autor, prevedea 13% ca plafon maxim al redeventelor. Sub efectul acestei legi operatorii de cablu au platit 6,3% din totalul veniturilor din abonamente pana in mai 2005 cand apare legea 285 de modificare a unor prevederi din legea dreptului de autor. Aceasta a coborat acest plafon la 2% aliniindu-l la media tarilor din vecinatate. In Ungaria plafonul de plata a drepturilor de autor de catre operatorii de cablu este de 1,8%, in Cehia 1,5%, iar in Polonia 3%.
Ordonanta de urgenta nr. 123 elimina orice limita de plafon, iar organizatiile de gestiune colectiva au cerut renegocierea procentelor. Aceste organizatii solicita fiecare plata unor procente, cu titlu de drepturi de autor si conexe, care, cumulate, ajung la 17% din valoarea abonamentului lunar la cablu .
"Acest procent nu are practic nici o justificare fiind aplicat dupa bunul plac al organismelor de gestiune colectiva si in neconcordanta cu nivelele de taxare percepute in statele membre ale Uniunii Europene", a mai spus Petric.
"Daca pretentiile acestor organisme vor fi indeplinite, Romania va ajunge in fruntea topului platitorilor de drepturi de autor din Uniunea Europeana", a completat acesta.
Reprezentantii operatorilor RCS&RDS si UPC Romania au adaugat ca in cazul in care Ordonanta va fi aprobata costurile pentru drepturile de autor vor fi trecute pe factura alaturi de TVA si vor fi suportate de utilizatorul final.
"Nu se stie cum s-a stabilit acest procent de catre organismele de gestiune colectiva, desi procesul trebuia sa fie unul transparent", a mai precizat Petric.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România