Isarescu: Jumatate din industria din 1990 trebuia restructurata sau inchisa

Data publicarii: 13-03-2014 | Finante-Banci

Mai mult de jumatate din industria romaneasca din 1990 trebuia restructurata sau inchisa, dar Romania se afla intr-un proces de reindustrializare, pe alte criterii decat cele ale economiei centralizate, dar mai putin vizibil din cauza zgomotului electoral, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Dupa schimbarea spre rau din '81-'82 se vorbea a despre faptul ca 30% din industria romaneasca trebuia restructurata sau inchisa. Din '87- '88 instiutele de cercetare cautau solutii (...) A trenat ideea ca in tara romaneasca nu s-a gandit. Nu-i adevarat. Poate n-am avut suficienta putere sa razbatem, poate n-am avut suficient curaj, dar faptul ca nu gandeam deloc este o nedreptate si e bine ca s-au gasit cativa care au luat din ce s-a scris, timid inainte de ianuarie 1990, dupa care s-a dat drumul, a fost chiar o avalansa", a spus Isarescu, la evenimentul de lansare a volumului "Razbunarea trecutului - Capitalismul in cinci luni postdecembriste", autori Marin Dinu si Teodor Brates.

El a aratat ca daca in 1987 se estima ca o treime din economia romaneasca trebuia restructurata, dupa 1989 nu a mai facut nimeni un calculul riguros.

"Partea necompetitiva a economiei romanesti a devenit si mai mare (...) Teza ca ne industrializam cu tehnologie romaneasca, de altfel foarte frumoasa, a fost foarte paguboasa (...) Capacitatea depasita tehnologic se ducea spre jumatate din industrie. O buna parte din industria romaneasca era depasita si trebuia restructurata masiv", a explicat Isarescu.

http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-jumatate-din-industria-din-1990-trebuia-restructurata-sau-inchisa-12253132


Ultimele stiri pe BankNews.ro: