Vesti bune de la indicatorii macroeconomici in ianuarie

Data publicarii: 13-03-2014 | Finante-Banci

Anul 2014 a inceput cu dreptul in plan economic, tabloul macro al lunii ianuarie aducand semnale preponderent pozitive de la indicatorii economici.

Industria, care reprezinta aproximativ o treime din PIB-ul Romaniei, se contureaza a fi si in acest an principalul motor de crestere pentru economie. Productia industriala a facut in ianuarie un salt de aproape 10% fata de aceeasi luna din anul trecut.

Si exporturile au continuat sa creasca in ianuarie, insa ritmul a incetinit la 6,3%. Anul trecut industria a fost cel mai important driver pentru economie, aducand doua treimi din avansul PIB de 3,5%.

Comertul cu amanuntul - cel mai important indicator al consumului populatiei - a adus in prima luna a anului semnale incurajatoare. Consumul a crescut puternic in ianuarie, cu aproape 6% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, sustinut in special de vanzarile de produse nealimentare.

Vesti proaste au venit in prima luna a anului de la constructii, care si-au continuat declinul, inregistrand o scadere de 7,4% fata de ianuarie 2013.

Dupa cresterea economica surprinzatoare de 3,5% inregistrata anul trecut, pentru 2014 majoritatea analistilor anticipeaza incetinirea avansului PIB in jurul a 2,3%, motorul urmand sa fie in continuare sectorul industrial, in timp ce agricultura va avea o influenta nefavorabila.

SURSA: ZF


Ultimele stiri pe BankNews.ro: