Mario Draghi: Viitoarele decizii ale BCE ar putea stopa aprecierea euro

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci

Presedintele Bancii Central Europene (BCE), Mario Draghi, a dat asigurari ca viitoarele decizii ale BCE ar putea ajuta la deprecierea euro si la scaderea ratelor dobanzilor, atenuand riscul ca inflatia sa nu revina la nivelul dorit de autoritatile de politica monetara, transmit Reuters si Bloomberg.

In februarie 2014, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la 0,8%, comparativ cu luna precedenta, potrivit unei estimari preliminare publicata recent de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana, iar inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.

'Deciziile adoptate de BCE creeaza, de fapt, posibilitatea relaxarii politicii monetare, deoarece ratele reale ale dobanzilor ar urma sa scada in viitor. In acelasi timp, diferenta dintre rata dobanzii in zona euro si restul lumii va scadea probabil, punand presiune asupra ratelor de schimb', a afirmat Mario Draghi la Viena.

Dupa declaratiile sale, euro s-a depreciat, joi seara, la 1,3870 dolari pe unitate, fata de un nivel de 1,3915 dolari pe unitate inregistrat miercuri, cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni.

Continuarea, in Capital.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: