Rasvan Radu, UniCredit: Companiile se plang degeaba ca nu primesc credite

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci

O buna parte din companiile care se plang ca nu pot accesa credite bancare din cauza conditiilor prea stricte impuse de banci au de fapt nevoie de o recapitalizare din partea actionarilor si nu de un imprumut pentru dezvoltare sau investitii, este de parere Rasvan Radu (foto), CEO al UniCredit Tiriac Bank, care adauga ca bancile nu pot face nimic in aceasta situatie.

"Stiu ca mediul de afaceri spune ca in piata exista conditii restrictive de creditare, dar sistemul bancar nu poate acoperi nevoia de capital a companiilor avand in vedere ca marea majoritate au de fapt nevoie de recapitalizare dupa ce s-a intamplat in ultimii ani. Nu este nici rolul nostru si nici nu este sustenabil din punct de vedere al riscului sa facem asta", mentioneaza seful UniCredit Tiriac Bank.

Potrivit acestuia, multe companii au facut investitii in domenii altele decat cele care vizau activitatea de baza, si care nu au fost acoperite de venituri.

"Sunt multi oameni de afaceri care trag pentru business-ul lor, dar exista multi care la fel de bine isi omoara singuri afacerile. Ca actionar trebuie sa aduci capital si sa acoperi aceste deficiente, altfel pui compania intr-o situatie foarte dificila. De asemenea, in perioada anterioara toate planurile de afaceri erau pozitive: afacerile cresteau, salariile cresteau. Acum rareori mai vezi un plan de afaceri care sa arate o crestere semnificativa,sau in care sa se angajeze la investitii, iar din acest motiv este si mai dificil sa acorzi credite", adauga Rasvan Radu.

Bancherul subliniaza ca indiferent de ce se discuta in piata principalul motiv pentru care creditarea nu creste este acela ca in piata nu exista cerere.

Continuarea, in Wall-Street.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: