Topul pierderilor suferite de clientii Harinvest

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci

Sapte dintre victimele fraudelor de la casa de brokeraj Harinvest au declarat pierderi echivaland cu peste 100.000 de euro. Mai mult de o treime din clientii furati nu-si vor putea recupera decat o parte din bani de la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI). Toti spera ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va trimite azi, catre FCI, actul de constatatre a incapacitatii Harinvest de a-si onora obligatiile, ca Fondul sa poata incepe despagubirile

Astazi, Consiliul ASF discuta eventualele sanctiuni impotriva BCR si  SSIF Broker Cluj Napoca, implicate in rostogolirea obligatiilor de decontare a tranzactiilor cu instrumente derivate de mare risc, care fac obiectul scandalului Harinvest.  Depozitarului Central este de asemeni vizat.

Clientii pagubiti ai firmei de brokeraj Harinvest spera ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va discuta si constatarea incapacitatea firmei de a-si respecta obligatiile si ca va instiinta  ca atare Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).

Astfel FCI ar putea incepe procedura de despagubire.

Cota de despagubire de la FCI este insa, plafonata la echivalentul a 20.000 de euro, ceea ce inseamna ca 30 din cei peste 80 de pagubiti nu-si vor putea recupera toti banii pierduti.

Cea mai mare pierdere reclamata de un client Harinvest este de peste un milion de lei (222.222 de euro la cursul de 4,5 lei), intreaga paguba provenind din actiunile vandute fara acordul sau,  potrivit unei centralizator intocmit de pagubiti.

Sase investitori  au pierdut peste 500.000 de lei.

Continuarea, pe Economica.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: