Ungaria amendeaza 35 de banci cu 5,3 milioane de dolari

Data publicarii: 14-03-2014 | Finante-Banci

 Banca Centrala a Ungariei a amendat, joi, 35 de institutii de creditare cu 1,2 miliarde de forinti (5,3 milioane de dolari) pentru schimbarea unilaterala a conditiilor serviciilor financiare in 2013, ceea ce a dus la majorarea costurilor pentru clienti, transmite Dow Jones Newswires.

'Amenzile sunt atat de mari, incat ar putea servi ca masuri eficiente de prevenire', a declarat viceguvernatorul László Windisch, responsabil in cadrul Bancii Ungariei cu protectia consumatorilor.

Cele mai mari amenzi, de 98 milioane de forinti fiecare, au primit OTP Bank Nyrt (cea mai mare banca din Ungaria), Erste Bank Zrt (subsidiara locala a grupului austriac Erste Group Bank AG), Raiffeisen Bank Zrt (subsidiara Raiffeisen Bank International AG), si MKB Bank Zrt, detinuta de grupul german Bayerische Landesbank AG.

Bancile amendate trebuie sa inapoieze clientilor venitul suplimentar obtinut in urma majorarii comisioanelor, a declarat Windisch, intr-o conferinta de presa.

Cateva mii de consumatori ar fi fost afectati de majorarea comisioanelor, iar bancile ar putea fi nevoite sa inapoieze in total aproximativ 10 miliarde de forinti, a adaugat oficialul de la Budapesta.

Banca Centrala a Ungariei sustine ca institutiile de creditare au incalcat drepturile consumatorilor prin schimbarea comisioanelor percepute, a costurilor si a conditiilor serviciilor financiare fara a oferi motive pentru astfel de decizii. Bancile nu ar fi trebuit sa schimbe metodele de calcul pentru costurile cuprinse in contractele existente si nu ar fi trebuit sa introduca noi costuri la contractele existente, a declarat viceguvernatorul Bancii Ungariei.

Continuarea, pe Economica

Ultimele stiri pe BankNews.ro: