Tabloul inceputului de an pe bursa e dominat de nuante de rosu

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

Scaderile de pe bursa s-au accentuat in ultima saptamana, cand indicele BET al celor mai importante zece companii de pe bursa locala a pierdut 3,8%, adancindu-si astfel scaderea fata de finalul anului trecut la 5,5%. Astfel, cel putin pana acum, sperantele celor care mizau pe un an 2014 macar la fel de bun ca 2013 pe bursa au fost sfaramate de realitate. 

Bursa a debutat in 2014 sub auspicii favorabile: pietele din SUA si Germania erau la maxime istorice, iar in-di¬ce¬le BET venea dupa o cres¬tere de 26% in 2013, cea mai buna din ultimii patru ani, si mai ales dupa lis¬ta-rea Romgaz si o serie de tranzactii im¬por¬tante derulate in ultimele luni ale anu¬lui (plasamentele de la Petrom si Trans¬gaz, oferta de obligatiuni a Trans¬elec¬trica) in urma carora fondurile de in¬ves¬titii straine devenisera destul de atente la ce se intampla pe piata de la Bucuresti.

Evolutiile pozitive au tinut insa doar o saptamana, pana pe 10 ianuarie, cand in¬dicele BET a atins maximul ultimilor cinci ani si jumatate (6.600 de puncte), dupa care pe bursa au inceput sa apara co¬rectiile, mai intai timid, iar in ultimele saptamani tot mai puternice. Astfel, dupa ce a pierdut 1,77% in ianuarie si a re¬cu¬perat 0,89% in februarie, indicele BET a pierdut 4,66% de la inceputul lunii martie, in doar doua saptamani, iar fata de maximul din ianuarie s-a corectat cu 7%.

Scaderile s-au accentuat dupa iz¬buc¬nirea conflictului din Ucraina prin ocu¬pa¬rea Crimeii de catre Rusia, la finalul lunii februarie. Cresterea tensiunilor poli¬tice dintre Rusia si puterile occi¬den¬tale a determinat corectii puternice pe pie¬tele de capital din intreaga lume, dar bursele din regiune au fost printre cele mai afectate. Bursa americana are o sca¬dere de 1% fata de finalul lunii fe¬brua¬rie, cea din Germania a pierdut 6,6%, iar cea din Rusia s-a prabusit cu 16%.

„La nivel international, bursele au consemnat scaderi mai mari in ultimele zile datorita in principal temerilor pri¬vind problemele din Ucraina si unor semnale economice mai slabe in China“, spun analistii firmei de brokeraj Interca¬pital Invest.

Continuarea, pe ZF.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: