Ioana Petrescu: Nu voi introduce amnistia fiscala

Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-Banci

 Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat, sambata, ca nu intentioneaza sa introduca amnistia fiscala, deoarece colectarea va inregistra o crestere doar temporar, pe termen scurt, ci doreste o eliminare a evaziunii fiscale intr-un mod sustenabil, in special prin conformare voluntara.

'Nu am de gand sa introduc amnistia fiscala. Pe termen scurt, nu ma indoiesc ca se va vedea o crestere temporara a colectarii, dar eu nu vreau sa am niste rezultate spectaculoase 2-3 luni, iar pe 1-2 ani mai incolo, pentru ca exista aceasta asteptare ca aceste amnistii fiscale vin si oricum ne iarta statul daca am furat sau oricum ne va diminua pedeapsa, o sa vedem dupa doi ani de acum incolo. Si doi ani de acum incolo vom avea pe urma probleme mari, pentru ca lumea fura cat poate, ca vine apoi amnistia fiscala. Deci, vreau sa fie o eliminare a evaziunii fiscale, o crestere a colectarii, dar intr-un mod sustenabil si nu asa, pentru rezultate spectaculoase pe o luna sau doua', a declarat Ioana Petrescu, la Antena3.

Ea a explicat ca aceasta notiune de conformare voluntara, pe care nu s-a pus prea mult accent, presupune ca oamenii sa isi plateasca singuri, din convingere, taxele si impozitele.

In opinia sa, acest lucru se poate obtine prin mai multe feluri, cum ar fi un mod de plata al taxelor ''mai prietenos', dar si prin incredere, ca banii contribuabililor se vor regasi in bunuri si servicii publice.

'Conformarea voluntara inseamna ca eu ma duc si imi platesc impozitele, nu vine fiscul dupa mine sa ma urmareasca, pentru ca nu mi le-am platit, iar oamenii trebuie incurajati sa faca acest lucru in mai multe feluri. De exemplu, modul de plata al impozitelor sa fie un pic mai prietenos. In definitiv, acesti oameni vor sa plateasca taxele la stat si nu e normal sa astepte nu stiu cat la coada sa plateasca la ghiseu sau sa fie o procedura foarte complicata online de a plati un impozit ori sa nu fie clar care este contul in care ei vor sa-si puna banii. Daca omul acela vrea sa plateasca, sa fie ajutat sa-si poata plati in mod civilizat si clar acel impozit', a aratat ministrul Finantelor.

In ceea ce priveste increderea populatiei ca banii din impozite nu vor fi furati, Ioana Petrescu a admis ca va fi un lucru ce se va obtine greu si in timp.

Continuarea, in Capital


Ultimele stiri pe BankNews.ro: