Datele macro fata in fata cu economia reala. Ce spun antreprenorii?

Data publicarii: 18-03-2014 | Finante-Banci

Luna ianuarie a adus vesti preponderent bune de la principalii indicatori macro, dupa cresterea economica surprinzatoare de 3,5% din 2013, dar mediul de afaceri nu a resimtit inca la nivelul afacerilor avantul economiei din statistici si nici populatia nu simte o imbunatatire a nivelului de trai.

Motoarele productiei industriale au con¬tinuat sa tureze peste asteptari in ianuarie, ex¬porturile sunt in ascensiune, iar inflatia atinge minim istoric dupa minim istoric.

Chiar si comertul cu amanuntul a adus semnale incurajatoare, in timp ce bugetul si contul curent al balantei de plati au fost pe excedent. De cealalta parte, constructiile se prabusesc, povara creditelor apasa inca greu pe umerii romanilor, insolventele raman la un nivel ridicat, iar antreprenorii asteapta in continuare initiative care sa incurajeze mediul de afaceri. Desi ceruta in repetate randuri de catre antreprenori, relaxarea fiscalitatii ramane incerta in 2014.

„Veniturile Meda si Vincon au fost in scadere in ianuarie cu 5%, si, respectiv 7% fata de ianuarie 2013. Cred ca situatia sociala a consumatorilor este mai rea decat anul trecut. Am cules informatii din 400 de magazine din toata tara, in care ne vindem produsele si am constatat ca vanzarile merg mai prost in general, nu doar la noi. Nu stiu de unde apare cresterea la nivel macro, la noi nu se vede“, spune Luchi Georgescu, antrepre¬noa¬rea care controleaza producatorul de me¬zeluri Meda si producatorul de vinuri Vincon.

SURSA: ZF


Ultimele stiri pe BankNews.ro: