Ursache: Masurile aplicate de ASF contra Harinvest au fost exemplare

Data publicarii: 19-03-2014 | Finante-Banci

Masurile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/ contra casei de brokeraj Harinvest au fost exemplare, dar legislatia privind piata de capital are lipsuri si ASF nu poate sanctiona entitatile care isi incalca propriile regulamente si reglementari interne, a declarat miercuri, la o conferinta pe tema pietei de capital, vicepresedintele ASF, Mircea Ursache.

,,Evenimentul de la Harinvest este unul istoric, la inceputul anului 2011, si exista furtul unei societati de brokeraj. Eu nu ma ocup de hoti, de hoti se ocupa institutiile statului. Eu i-am scos din piata, le-am dat interdictie cinci ani' , a afirmat Ursache.

Vicepresedintele ASF a mentionat ca inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Penal, in februarie 2014, problemele de manipulare si abuz de piata erau contraventii, iar dupa aceasta data sunt infractiuni de competenta DIICOT si sanctionate cu privarea de libertate si interzicerea unor drepturi.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, luni, sa aplice amenzi in valoare totala de 17.000 de lei unor reprezentanti ai societatilor implicate in cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comerciala Romana, Depozitarul Central si SSIF Broker Cluj-Napoca, in cazul BCR existand chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) - DIICOT.

Potrivit sursei citate, in toate cele trei cazuri actiunea de control a inceput pe data de 8 ianuarie 2014.

La BCR, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out, precum si cele corelate cu acestea, derulate de societate in perioada aprilie 2012 - noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: