Depozitele bancare pe 1-2 ani aduc cele mai mari castiguri

Data publicarii: 20-03-2014 | Finante-Banci

Bancherii platesc cele mai mari dobanzi pentru sumele plasate de clienti in depozite cu scadenta de minimum un an si maximum doi ani, respectiv o medie de 4,36% pe an, potrivit datelor BNR. Nivelul este cu 1,5 puncte procentuale peste dobanda medie oferita in cazul sumelor depuse pe termen mai mare de doi ani, respectiv cu jumatate de punct peste bonificatia medie la depozite mai scurte de un an.

Analistii spun ca exista inca o reticenta a bancilor de a seta bonificatiile la depozitele pe termen lung la un nivel prea ridicat si chiar de a oferi astfel de produse de economisire clientilor din cauza volatilitatii ratelor de dobanda pe piata monetara. „Exista un numar destul de mic de banci care ofera depozite cu maturitati mai mari de doi ani. Ma¬jo¬ritatea prefera alte surse de finantate pentru termenele mai lungi. Al doilea factor este lipsa de predictibilitate a pietei“, comenteaza Mihai Patrulescu, senior economist al UniCredit Tiriac Bank.

De altfel, bancherii sunt mai dispusi sa ofere bonificatii mai mari la depozitele cu scadenta sub un an, media in acest caz fiind de 3,78% pe an, decat la depozitele cu scadente de peste doi ani, potrivit datelor din buletinul pe luna ianuarie publicat de BNR.

Numai un sfert din banci au in oferta depozite cu scadenta de doi ani, ratele de dobanda oferite fiind cuprinse intre 3,3 si 4,3% pe an, in timp ce scadente mai mari ofera numai trei banci (BRD, Raiffeisen si ProCredit).

SURSA: ZF