Mai multi bani pentru administratorii Fondului Proprietatea

Data publicarii: 21-03-2014 | Finante-Banci

Actionarii Fondului Proprietatea (FP) sunt chemati pe 28 aprilie sa aprobe detaliile cresterii comisioanelor pe care le vor incasa administratorii de la Franklin Templeton. Proiectul de contract de administrare propune o crestere cu mai mult de un sfert a "comisionului de baza", pana la 0,6% din valoarea de piata a Fondului, si comisioane speciale "de distributie" de pana la 2% din banii realocati actionarilor din alte surse decat dividendele.

"Comisionul de baza" platit firmei americane Franklin Templeton care administreaza Fondul Proprietatea (FP) urmeaza sa creasca de la 0,479% la 0,6% din capitalizarea (valoarea de piata) a fondului, calculata cu pretul mediu ponderat cu volumele de tranzactionare de la Bursa de valori Bucuresti (BVB).

Capitalizarea actuala a FP este de 10,9 miliarde de lei. 

Contractul de administrare vizeaza un mandat de doi ani, care va incepe in septembrie si are obiectivele dure de performanta impuse anul trecut de compania de investitii de risc Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP (circa 15% din actiunile FP).

Una din conditiile puse de cei mai influenti actionari ai FP a fost cresterea veniturilor acestora, prin cresterea pretului actiunilor FP, sau prin ceea ce la vremea respectiva s-a numit dividende speciale, chiar cu pretul  vanzarii de active.

Franklin Templeton a inceput apoi  sa vanda din active ca sa finanteze programele de rascumparare ale actiunilor FP, o parte din acestea au fost anulate si capitalul social redus cu 5%.

Operatiunea urmeaza sa fie avizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si circa 677 de milioane de lei vor fi redistribuite actionarilor.

Pentru astfel de operatiuni administratorii de la Franklin Templeton vor fi recompensati cu 2%  din valoarea distribuita, pana la 31 octombrie 2015 si cu 1% de la 1 noiembrie 2015. 

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: