Bursa ruseasca in cadere dupa anuntarea sanctiunilor americane

Data publicarii: 21-03-2014 | Finante-Banci

Principalii indici ai bursei de la Moscova au inregistrat vineri o scadere semnificativa, in conditiile in care investitorii analizeaza impactul sanctiunilor impuse Rusiei de catre SUA pe fondul crizei din Ucraina, transmite Reuters.

 In jurul orei 7,20 GMT, indicele bursier MICEX era in scadere cu 3% pana la valoarea de 1.281 puncte in timp ce indicele bursier RTS afisa o cadere de 3,6% pana la 1.109 puncte. Actiunile Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, erau in scadere cu 2,9% in timp ce actiunile bancii VTB inregistrau o cadere de 4,3%. De asemenea, actiunile Gazprom erau in scadere cu 2,5% iar actiunile Lukoil inregistrau o scadere de 3,2%.

Aceste scaderi vin la o zi dupa ce presedintele american Barack Obama a anuntat ca Washingtonul are in vedere sanctiuni impotriva unor sectoare importante din economia rusa, precum serviciile financiare, petrolul si gazele naturale, daca Rusia va demara actiuni militare in estul si sudul Ucrainei. De asemenea, liderii Uniunii Europene au decis inghetarea activelor si restrictii de calatorie pentru alti 12 oficiali rusi.

Potrivit analistului Promsvyazbank, Oleg Shagov, declaratiile presedintelui Obama au deschis o cutie a Pandorei, evocand posibilitatea unor viitoare sanctiuni impotriva unor intregi sectoare ale economiei rusesti.

Sentimentul negativ de pe piata a fost intarit si de avertismentele venite de la agentiile de rating Fitch si S&P care au revizuit la 'negativa' perspectiva pentru ratingul de tara al Rusiei, avand in vedere impactul potential al sanctiunilor impotriva economiei rusesti.

In schimb, adjunctul ministrului rus de Finante, Alexei Moiseev, a declarat ca nu vede un impact imediat de pe urma sanctiunilor asupra sectorului financiar sau a credibilitatii Rusiei.

SURSA: Economica

Ultimele stiri pe BankNews.ro: