Bancherii nu renunta la refrenul „Avem bani, cererea ne lipseste“

Data publicarii: 24-03-2014 | Finante-Banci

Banii baltesc pe piata, iar pretul lor nu a fost niciodata atat de scazut. Dar problema cu care se confrunta in prezent piata bancara romaneasca nu tine de lichiditate, ci de lipsa cererii pentru credite. Pe de alta parte, bancherii isi trimit clientii sa emita obligatiuni ca o alternativa importanta de atragere a resurselor. Dar acest lucru dureaza chiar daca duce la imbunatatirea functionarii pietei de capital.

Obligatiunile reprezinta un instru­ment important de atragere a resur­selor, iar acestea pot sa fie uti­lizate pentru finantarea directa a unor investitii, dar si pentru obti­nerea de bani de catre banci, pe care acestea pot sa ii distribuie apoi catre proiecte mai mici, considera Mihai Ionescu, directorul biroului Deutsche Bank din Romania.

„Solutiile de finantare nu inseamna doar credit bancar, ci si aportul actionarilor. Majoritatea proiectelor care nu isi gasesc finantare nu au suficient aport al actionarilor, sub forma capi­ta­lului. Prin acest aport nu se intelege doar ca actionarii trebuie sa vina cu bani de acasa. Mai exista alte surse de unde pot atrage banii respectivi, cum ar fi piata de capital locala si internationala“, sustine Ionescu.

SURSA: ZF

Ultimele stiri pe BankNews.ro: