Tranzactiile anului 2014

Data publicarii: 27-03-2014 | Finante-Banci

Listarile a doua companii de stat, Electrica si CE Ol­tenia, anuntate de Minis­terul Economiei, consolidarea sectorului bancar si tranzactiile din telecom vor fi principalele puncte de activitate in piata de fuziuni si achizitii anul acesta, sunt de parere consultantii si managerii fondurilor de investitii.

ZF a organizat ieri impreuna cu EY evenimentul ZF Top Tranzactii - „Cum vad liderii locali mersul economiei si piata de fuziuni si achizitii in 2014“, in cadrul caruia au fost prezentate cele mai mari deal-uri din 2013 si din primele luni ale acestui an, dar si tendintele pentru perioada urmatoare.

„Pentru anul 2013 am identificat un set de tendinte foarte interesante. Dupa o stagnare in anii 2010-2012 a numarului de tranzactii vedem o crestere semnificativa in 2013. (...) Un sector care probabil va avea o evolutie foarte dinamica in 2014 este cel de telecom, media si tehnologie. Partea de software si IT continua sa fie atractiva, cu tranzactii foarte mari si interesante“, a spus Florin Vasilica, partener, sef al echipei de asistenta in tranzactii a EY. El a adaugat ca activitatea este mai intensa pe piata de fuziuni si achizitii si se lucreaza atat la tranzactii mici, cat si la unele mari si medii.

Estimarile ZF arata ca piata de fuziuni si achizitii a urcat anul trecut cu cateva procente, pana la 1,3 mld. euro. Listarea Romgaz a fost cea mai mare tranzactie a anului trecut, cu o valoare de 390 mil. euro.

Actiunile au fost suprasubscrise de 13 ori de investitorii individuali si de cinci ori pe segmentul corporate, ceea ce a aratat ca in piata exista apetit investitional pentru listarile planuite de stat.

Continuarea, in ZF.