BNR revine in era conservatoare si va mentine dobanda-cheie la 3,5%

Data publicarii: Astazi, 27-03-2014 | Finante-Banci

Dobanda-cheie va ramane „inghetata“ la 3,5% la sedinta BNR de politica monetara de maine, dupa sase pasi succesivi de scadere realizati in cadrul ciclului de relaxare a politicii monetare initiat in vara anului trecut. Iar BNR va mentine cel mai probabil si rezervele minime obligatorii la nivelurile actuale, avand in vedere ca lichiditatea  din piata este „mai mult decat confortabila“, dupa cum apreciaza analistii.

O masura care ar putea sa fie decisa vineri sau la sedintele urmatoare de catre Consiliul de Administratie al BNR ar fi ingustarea intervalului din jurul dobanzii de politica monetara pentru facilitatile de depozit si de credit - interval aflat acum la 3% - avand in vedere ca dobanda este mult mai jos acum decat era atunci cand s-a setat acest interval, mai spun bancherii.

Ciclul de reducere a dobanzii-cheie initiat in iulie 2013 s-a incheiat in luna februarie. Chiar si guvernatorul BNR Mugur Isarescu a dat un indiciu in acest sens dupa sedinta de politica monetara din februarie in care a fost decisa reducerea dobanzii-cheie de la 3,75% la 3,5%: „Cred ca acum suntem bine pozitionati ca sa nu plimbam in sus si in jos rata de politica monetara“.

Continuarea, in ZF.