Fitch: Bancile austriece sunt cele mai expuse la riscul rusesc

Data publicarii: 01-04-2014 | Finante-Banci

Bancile austriece sunt cele mai expuse la riscul rusesc prin intermediul subsidiarelor lor locale, iar la nivel regional bancile europene au o expunere directa mai mare pe Rusia decat bancile din SUA si Asia, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings publicat marti.

Potrivit celor mai recente date publicate de Banca Reglementelor Internationale, la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut expunerea bancilor internationale pe Rusia se ridica la 242 miliarde de dolari, dintre care peste trei sferturi (184 miliarde de dolari) reprezinta expunerea bancilor europene. Bancile din America de Nord aveau o expunere de 16% iar pozitiile bancilor din Asia-Pacific se ridicau la 7%.

In cazul Europei, Fitch estimeaza ca aproximativ 60% din solicitarile bancilor fata de Rusia provin de la subsidiarele rusesti ale bancilor europene si doar aproximativ opt miliarde de dolari reprezinta finantare transfrontaliera acordata de bancile mama.

'Expunerea Raiffeisen Bank International pe Rusia se ridica la aproximativ 20 de miliarde de euro', apreciaza Fitch. Rusia este responsabila pentru 21% din veniturile operationale si 74% din profitul inainte de taxe al RBI in 2013. Profitabilitatea acestor operatiuni este posibil sa fie mai mica in 2014, ceea ce face si mai importanta revenirea altor piete din CEE unde este prezent grupul RBI. O alta banca austriaca, UniCredit Bank Austria, are o expunere de 18 miliarde de euro pe Rusia insa in cazul sau riscul se transmite grupului mama, UniCredit.

In contrast, o parte din solicitarile de 50 de miliarde de dolari ale bancilor franceze fata de Rusia este posibil sa fie sub forma creditelor transfrontaliere acordate companiilor. Grupul bancar Societe Generale are o expunere de 14 miliarde de euro prin subsidiara sa ruseasca Rosbank iar BNP Paribas si Credit Agricole au si ele subsidiare foarte mici in Rusia.

Continuarea, pe Economica.