Trei firme de brokeraj genereaza jumatate din tranzactiile si comisioanele BVB

Data publicarii: 02-04-2014 | Finante-Banci

Firmele de brokeraj Swiss Capital, Wood si Raiffeisen Capital & Investment au intermediat in primul trimestru al anului 51,7% din tranzactiile cu actiuni de pe bursa de la Bucuresti, generand astfel jumatate din veniturile din comisioane ale BVB.

Lider detasat este Swiss Capital, firma de brokeraj controlata de Sorin Apostol si Bogdan Juravle, unul dintre cei mai puternici brokeri locali, care a avut in primele trei luni tranzactii de peste 1,5 mld. lei, reprezentand 32,4% din rulajul pietei. Concentrarea puternica a tranzactiilor bursiere in mainile catorva brokeri este un indiciu al subdezvoltarii pietei locale de capital, unde nu exista o concurenta reala intre intermediari. Faptul ca in piata exista putine firme de brokeraj care au capacitatea sa atraga investitori institutionali si de retail si sa promoveze piata locala pe plan international, dar si sa aduca pe bursa companii private, reprezinta una dintre cauzele rulajelor foarte mici de pe bursa.

In primul trimestru, valoarea tranzactiilor derulate pe bursa de la Bucuresti a fost de 2,3 miliarde de lei (520 de milioane de euro), mai mica decat tranzactiile dintr-o saptamana de pe bursa de la Varsovia. Spre deosebire de bursa locala, la Varsovia activeaza, pe langa marile banci poloneze, si banci de investitii inter-nationale precum Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS, Merrill Lynch, JPMorgan, Morgan Stanley si Gold-man Sachs, capabile sa atraga fluxuri consistente de investitii straine.

Swiss Capital, Wood, Raiffeisen si  NBG Securities sunt printre putinele firme de brokeraj care reusesc sa aduca fon¬duri de investitii straine pe piata locala.

Cealalta cauza a activitatii reduse de pe bursa este numarul mic de companii listate de talie mare, cu un free-float ridicat si suficient de lichide pentru a fi interesante pentru marile fonduri de investitii internationale. Doar patru companii locale de pe bursa au capitalizari de peste un miliard de euro.

SURSA: ZF.