Cine si unde plateste cel mai scump si cel mai ieftin RCA

Data publicarii: 03-04-2014 | Finante-Banci

Fata de luna octombrie a anului trecut, cotatiile asiguratorilor pe zona RCA au crescut substantial, in principal in ceea ce-i priveste pe tinerii sub 30 de ani. O astfel de persoana, care conduce un Logan de 1,6 litri si 90 de cai putere, va plati, in medie, circa 2.000 de lei pe an adica de aproximativ patru ori mai mult decat in 2013.

Masurile dure luate de Autoritatea de Supraveghere Financiara in ultimul an, mai ales retrgerea temporara a dreptului de vinde RCA pentru Euroins si punerea sub administrare speciala a liderului pietei, Astra,  nu au ramas fara efecte asupra preturilor pentru asigurari. Polita RCA s-a scumpit semnificativ in ultimele sase luni, mai ales in cazul tinerilor sub 30 de ani, dupa cum arata un calcul al ECONOMICA.NET. Concret, in acest moment, un tanar de 26 de ani care conduce un Logan cu o capacitate cilindrica de 1,6 litri si o putere de 90 de cai va plati cel putin 1.400 de lei pe polita obligatorie.  Aceasta suma este insa valabila doar in cazul Astra Asigurari, intrucat toate celelalte societati de asigurare coteaza la peste 2.000 de lei. Astfel, al doilea cel mai bun pret din piata este cel oferit de City Insurance, care vinde cu 2.100 de lei, urmat de Asirom care coteaza la 2.200 de lei. Euroins, societate care vindea traditional la cele mai mici preturi a facut un pas mare in spate cel putin in ceea ce priveste tinerii. Societatea cu actionari bulgari are cele mai mari preturi ajungind si la 3.900 de lei, in cazul tinerilor din Constanta.

Pentru ca incidenta daunelor este diferita in functie de varsta soferului, de localitatea unde conduce si de puterea masinii asigurate, societatile segmenteaza preturile in functie de aceste criterii. Tinerii sub 30 de ani platesc cel mai mult pentru ca pe segmentul de varsta 18-30 de ani sunt cele mai multe accidente. La polul opus, persoanele cu varsta in jur de 60 de ani au diverse facilitati si sunt cele mai curtate de catre asigurator. Orasele aglomerate presupun plata unui RCA mai scump, mai ales atunci cand vorbim de Bucuresti ori de municipiile din estul tarii. In categoria clientilor buni, pe de alta parte, intra orasele din vest si, in principal Timisoara, acolo unde frecventa redusa a daunelor face ca RCA sa fie mai ieftin. Raportat la categoria de varsta, diferentele sunt uriase. Un tanar de sub 30 de ani poate plati de pana la zece ori mai mult decat o persoana de 60 de ani care conduce acelasi tip de masina.

Continuarea, pe Economica.