Sapte banci vor sa faca o bursa paneuropeana

Data publicarii: 16-11-2006
Un grup de sapte banci de investitii intentioneaza sa creeze, in 2007, o noua platforma paneuropeana de tranzactionare a actiunilor, in incercarea de a concura cu bursele europene, aflam din Evenimentul Zilei. Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley si UBS au anuntat ca vor infiinta o companie cu o echipa manageriala independenta pentru a dezvolta platforma.  Cele sapte institutii intermediaza aproape 50% din tranzactiile derulate pe pietele europene de capital.

Punctul de sprijin: o directiva UE

Noua platforma va beneficia de intrarea in vigoare, in noiembrie 2007, a Directivei pentru Instrumente Financiare (MiFID) care are ca obiectiv crearea unei piete paneuropene pentru serviciile din acest sector. Un purtator de cuvant al bancilor a declarat ca intentia celor sapte institutii de credit raspunde cerintelor MiFID care va permite tranzactionarea  actiunilor intr-un mod mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Deutsche Boerse nu mai vrea Euronext

Deutsche Boerse a retras oferta de achizitie a Euronext - piata care reuneste bursele de la Paris, Amsterdam, Bruxelles. Aceasta dupa ce operatorul paneuropean a respins, in mai multe randuri, propunerile lansate de compania germana si a acceptat sa fuzioneze cu NYSE Group - operatorul Bursei din New York. "Politicienii, partile interesate si autoritatile de reglementare din Europa au confirmat preferinta pentru o solutie europeana. In pofida sprijinului larg, conducerea Euronext nu a reluat discutiile cu Deutsche Boerse", potrivit unui comunicat al bursei.

Multi oficiali europeni, politicieni si reprezentanti ai sectorului financiar au promovat ideea crearii unui grup paneuropean de tranzactionare a valorilor mobiliare.

Managementul Euronext a acceptat, in iunie, propunerea de fuziune lansata de NYSE Group, in valoare de zece miliarde dolari, la momentul respectiv.

Ofertele initiate de NYSE si Euronext propun achitarea pretului in numerar si actiuni, astfel ca valoarea ofertelor variaza in functie de evolutia titlurilor celor doua companii. Actiunile NYSE s-au apreciat cu aproape 50a dupa luna iunie, iar pretul titlurilor Deutsche Boerse a crescut cu circa 25%.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: