Grabiti-va! Pe 15 decembrie se inchide sezonul cumpararii unui apartament fara impozit!

Data publicarii: 16-11-2006
Acesta este indemnul de sfarsit de an al agentiilor imobiliare, dar si al bancilor importante care ofera credite ipotecare, aflam din Ghiseul Bancar. Pentru ca de la anul se introduce impozit de doua sau trei procente din pretul apartamentelor pe toate tranzactiile imobiliare. In plus, se scumpesc si taxele notariale. Toate aceste costuri in plus, care ajung la aproape 5% din pretul locuintei, se vor transfera tot catre cumparator, prin majorarea pretului apartamentelor. Asa incat, daca aveti de gand sa va cumparati o locuinta, incercati sa finalizati documentatia, inclusiv cea cu creditul ipotecar, mai devreme de 15 decembrie, cand se inchid notariatele. Sa vedem insa ce fel de impozite pe locuinta vom plati de la anul si cu cat se vor scumpi locuintele.

Din 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, conform noului sistem de impozitare imobiliara, vom plati notarului pentru o tranzactie aproape 5% din valoarea unui teren sau a unei cladiri vandute. Principala schimbare consta in cumularea taxei statului cu impozitul pe veniturile rezultate din tranzactiile imobiliare. Drept urmare, desi taxele notariale de timbru dispar, statul nu ne scuteste de plata unor dari care sa acopere atat impozitul cat si onorariile aferente tranzactiei imobiliare. Astfel, costurile nu se imputineaza ci exista poibilitatea sa fie chiar usor marite.

Ministerul Justitiei a adoptat modelul Frantei in ceea ce priveste grila de taxe si impozite pentru achizitionarea de locuinte. Conform acesteia, proprietatile mai vechi si mai ieftine vor fi taxate mult mai mult decat cele noi si foarte scumpe.

Un motiv care sustine adoptarea acestei noi grile este faptul ca, in Romania, apartamentele au preturi de vanzare mult mai mici decat in celelalte tari europene. In timp ce in strainatate imobilele ating valori de 250.000 euro, la noi acestea nu depasesc, de regula 100.000 euro.

"Fata de valoarea actuala a taxelor notariale, de anul viitor taxele vor creste pentru imobilele care fac grosul tranzactiilor (spatii locative cu valori cuprinse intre 50.000 si 100.000 euro)" a afirmat Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei din Romania a Agentiilor Imobiliare.

Cum in ultima perioada, majoritatea tranzactiilor imobiliare au avut valori inscrise in segmentul 30.000 – 70.000 euro, s-a hotarat ca cea mai buna metoda de taxare notariala este impozitarea cu peste 4% a acestui tip de tranzactii.

Cheltuielile cele mai mari le vor suferi cei care vor face tranzactii cu imobilele din provincie. Cum valoarea imobilelor, in acest caz este de maxim 20.000 euro, conform noii grile, se va plati la notar aproximativ 6% din valoarea imobilului.

Costurile notariale scad procentual in functie de cat de mare este valoarea imobilului achizitionat si implicit cea a creditului bancar solicitat.

In cazul in care locuinta este achizitionata cu ajutorul unui credit de la banca valoarea taxelor notariale este mult mai mare. Spre exemplu, pentru un imobil de 50.000 euro vom plati o taxa de 4,54% din imprumutul solicitat.

Daca in momentul de fata, pentru un apartament de 60.000 euro, detinut pe o perioada mai mare de trei ani , taxele notariale sunt de 1.624 euro, din 2007 acestea vor urca, in cazul aceluiasi imobil pana la 1.659 euro.

De anul viitor costurile legate de tranzactiile prin credit se vor ridica de la 4,35% la 4,43%. Asadar, daca imobilul de 60.000 de euro este achizitionat prin credit bancar, se adauga, pe langa taxele notariale si taxele legate de ipoteca (in acest caz 335 euro).

In schimb, pentru un imobil de 120.000 de euro, detinut pe o perioada mai mare de trei ani, valoarea taxelor notariale va fi de 2.590 de euro, mai mica decat cea de 2.696 euro perceputa in momentul actual. In acest caz, taxele imobiliare ajung sa reprezinte doar 2,87% din valoarea creditului bancar.

Comparativ cu tarile europene, costurile pentru tranzactii practicate in Romania sunt mult mai mari. Spre exemplu, in timp ce la noi costurile aferente platilor imobiliare ating cu nonsalanta un procent de 10% (cand plata se face prin intermediul unui credit bancar), in Olanda acestea ating valori de maxim 1%. Costuri asemanatoare cu cele din Romania se mai intalnesc, in momentul de fata doar in Ungaria.

Conform spuselor purtatorului de cuvant, Radu Zilisteanu "noua filosofie fiscala de atragere a mai multor venituri la buget nu va face altceva decat sa incurajeze evaziunea", in sensul ca atat cumparatorul cat si vanzatorul vor declara o valoare subevaluata a imobilului pentru a plati un impozit cat mai mic catre stat.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: